Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Nederlandse varkensprijs stabiel, Duitsland plust

Het zijn spannende tijden op de varkensmarkt. Na een eerdere opleving omdat de verkoop van vlees naar China de markt een enorme duw in de goede richting gaf, is het nu die andere kant van de markt die voor beweging zorgt.

Het aanbod van slachtvarkens is krap. Slachtaantallen van een miljoen dieren per week zijn al lang niet meer gehaald. Week op week zit de productie ruim onder vorig jaar. In de eerste 18 weken van dit jaar zijn in Duitsland 750.000 varkens minder aan de haak gekomen dan in diezelfde periode vorig jaar. Procentueel uitgedrukt is dit een teruggang van 4,4%.

Slachtcapaciteit Duitsland groter

De slachtcapaciteit in Duitsland is niet alleen in absolute zin, maar ook verhoudingsgewijs tot het aantal vleesvarkens groter dan in ons land. Ook zijn er veel meer spelers op de slachtmarkt dan in ons land. Daardoor wordt er in Duitsland al snel wat harder aan varkens getrokken dan bij ons als het aanbod krapper wordt. En dat is nu het geval. Producentenorganisatie ISN schrijft dat de vraag vanuit de slachterijen het aanbod aan slachtrijpe dieren zelfs op dit moment al overschrijdt.

Europese vleesmarkt onder druk

Dat resulteert erin dat de Duitse varkensprijs na 4 weken stabiel genoteerd te hebben, deze week opnieuw een stap omhoog maakt. De Vereinigungspreis stijgt van € 1,73 naar € 1,76 per kilo. De grote slachterijen komen niet met zogenoemde hauspreise, maar volgen het opgegeven beeld. Dit wel met de nodige zorg. Doordat de onderhandelingen met Chinese importeurs nog steeds in een impasse zitten, zijn zij voor de afzet meer op de Europese vleesmarkt aangewezen. En die staat wat onder druk momenteel. Slachterijen moeten hier en daar op onderdelen een knieval doen. Zo zijn de hammen en de nekken moeilijk te plaatsen. Ook de prijs van de middels staat onder druk doordat de vraag naar bacon vanuit Groot-Brittannië laag is. In de onzekere tijd voor een mogelijk harde brexit hebben Britse importeurs het zekere voor het onzekere genomen en flink ingeslagen. Nu spreken de Britten deze voorraden in de vriezer eerst aan voordat ze op de duurdere versmarkt gaan kopen.

Nederlandse varkensprijs gelijk

De Nederlandse varkensprijs blijft onder die situatie gelijk. Hoewel sommige handelaren vonden dat DCA zijn Beursprijs 2.0 deze week best al iets had mogen laten stijgen, met de verwachte prijsstijging in Duitsland die in de lucht is, bleef deze ongewijzigd staan op € 1,65 per kilo. Ook de notering van Vion komt deze week niet van zijn plek. Vion betaalt inclusief btw € 1,80 per kilo, wat neerkomt op diezelfde € 1,65 per kilo exclusief btw. Ook de andere slachterijen noteerden stabiel: Van Rooi Meat op € 1,59 per kilo, Compaxo op € 1,58 per kilo en Pali Group op € 1,75 (€ 1,61 exclusief btw).

Echter, de ontwikkelingen in Duitsland vragen ook in ons land om een antwoord. De verwachting is dat er volgende week ook in ons land daardoor weer een plus op het bord staat.

Prognose: licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • helderziende

    hee jacco,je moet dit verhaal even aan je colega bodde laten lezen.die schrijft de varkens wel omhoog,want een op de vijf plaatsen in de wereld staat volgens hem leeg,en de chinezen kopen ongelimiteerd vlees.....

Of registreer je om te kunnen reageren.