Varkenshouderij

Achtergrond

Minder biggen de grens over door krap aanbod

In het eerste kwartaal van 2019 zijn er, mede door een krap aanbod, minder Nederlandse biggen de grens over gegaan.

In totaal zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1,6 miljoen biggen geëxporteerd, dat is 8,5% minder dan in de eerste 3 maanden van 2018.

Minder export naar Duitsland

Ook het aantal biggen naar het buurland Duitsland, dat over de jaren heen bijna driekwart van de Nederlandse exportbiggen afneemt, is gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal is met ruim 4% gedaald naar bijna 1,1 miljoen biggen. Naast dat het aanbod van Nederlandse biggen zeer krap was door de naweeën van de hete zomer, was ook het vertrouwen in de markt van de Duitse varkenshouders in het begin van het jaar zeer matig. Inmiddels is de vraag vanuit Duitsland weer aangetrokken.

Spaanse vraag

Spanje, dat traditiegetrouw in het begin van het jaar een grotere vraag naar biggen heeft, laat maar een beperkte daling zien van nog geen 1% en importeerde het eerste kwartaal 307.200 biggen vanuit Nederland. Deze biggen zullen tijdens het toeristenseizoen voldoende zwaar zijn om geslacht te worden.

Alhoewel België en Luxemburg als 1 land op de derde plaats staat, is het aantal geëxporteerde biggen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) gedaald met 15% naar 204.344 biggen in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Geen enkele big naar Roemenië

Het Oost-Europese land Roemenië stond vorig jaar nog in de top 10 van de landen waar de Nederlandse biggen naar toe gaan. Dit jaar is er in de eerste 3 maanden nog geen enkele big richting Roemenië gegaan. Ook hier speelt AVP een grote rol, naast dat de situatie op de varkensmarkt niet gunstig is.

Aantal biggen richting Polen en Slovenië

Daarnaast is ook het aantal biggen richting Polen drastisch gedaald van 31.000 biggen in het eerste kwartaal van 2018 naar 6.719 biggen in dezelfde periode dit jaar. Wel zijn er meer biggen richting Slovenië gegaan, ook al blijft dit een nichemarkt. Slovenië importeerde het eerste kwartaal van dit jaar 9.845 biggen, een groei van bijna 34% ten opzichte van vorig jaar.

Het biggenaanbod is inmiddels weer aangetrokken; export richting Spanje zal de komende weken teruglopen, maar de vraag vanuit Duitsland trekt weer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.