Varkenshouderij

Achtergrond

Kloof tussen mester en slachterij groeit

Net als vorige week beweegt de Duitse varkensprijs, maar volgen de Nederlandse slachterijen de verhoging niet.

Maakte Vion maandag al bekend zijn notering onveranderd te houden op € 1,80 (€ 1,65 per kilo exclusief btw), zo volgen woensdag ook Van Rooi Meat (€ 1,59), Compaxo (€ 1,58) en Pali Group (€ 1,75 inclusief btw = € 1,61 ex btw) met stabiele prijzen. En dat terwijl de DCA Beursprijs deze week met € 1,67 per kilo geslacht gewicht wel 2 cent hoger staat dan vorige week.

Snelheid van lossen

In Duitsland is het rustig op de slachterijen. Nederlandse handelaren die daar leveren merken het aan de snelheid van lossen. Daar waar ze gewoonlijk achter 6 tot 8 andere vrachtwagens moeten aansluiten, zijn ze nu direct aan de beurt. Producentenorganisatie ISN spreekt ook van ‘overzichtelijke aantallen’ die worden aangeboden. En die beperkte aanvoer is waarmee de producenten druk zetten richting slachterijen om een hogere prijs te bedingen.

Slachterijen steeds verder in spagaat

De slachterijen komen steeds verder in spagaat. Ze willen de aanvoer van varkens houden omdat het geld kost als de slachtcapaciteit niet optimaal benut wordt, maar ze willen ook hun inkoopprijs niet verder verhogen omdat ze moeite hebben om het vlees af te zetten. Het mooie weer laat nog op zich wachten, waardoor het grillseizoen en daarmee de trek op vers vlees nog niet goed uit de verf komt. En doordat de onderhandelingen met China ook nog niet het gewenste resultaat opleveren is er prijsdruk op verschillende onderdelen van het karkas. Met name bij de hammen, nekken en middels zijn de prijzen op de Europese vleesmarkt omlaag gegaan.

Druk van producentenzijde

Slachterijen gaan verschillend om met de druk van producentenzijde. Slachterij Tönnies volgt de verhoging van 4 cent die de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch voorschrijft vrij snel. Zowel de Vereinigungspreis als de notering van Tönnies komen daarmee op het ronde getal van € 1,80 per kilo. Slachterij Vion GmbH heeft grote moeite met opnieuw een stap omhoog, en die neemt meer bedenktijd om de koers te bepalen. De slachterij maakt daarom pas morgen zijn notering bekend.

Handelaren verbaasd

Handelaren zijn verbaasd dat Nederlandse slachterijen de Duitse verhogingen niet volgen. Volgens hen is het aanbod in Nederland ook ‘maar gewoontjes’ terwijl slachterijen zeggen ruim voldoende aanvoer te hebben. Verder wijzen ze erop dat de prijsvoorsprong die Nederland had, op deze manier snel wegvloeit. De drempel wordt voor Nederlandse mesters dan steeds lager om hun dieren ook naar Duitsland te sturen. Daardoor komen er ook in ons land uiteindelijk minder beschikbaar.

Kloof tussen producten en slachterijen

De kloof tussen producten en slachterijen groeit dus zolang de verwachte export naar Azië niet op gang komt. Exporteurs verwachten dat China uiteindelijk overstag zal gaan en de hogere Europese prijzen gaat accepteren. Voor nu lijkt een onveranderde prijs het maximaal haalbare voor de Nederlandse mester.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.