Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs stijgt niet meer

De stijgende prijzen in Duitsland en vlakke koers in ons land zorgen voor onbegrip en toenemende weerstand bij varkenshouders en handelaren. Onder die druk komt deze week de Nederlandse varkensmarkt weer wat los.

Nadat slachterijen de stap omhoog van de DCA Beursprijs 2.0 vorige week niet volgden, gebeurt dat deze week wel. De Beursprijs steeg vorige week 2 cent, gevolgd door 1 cent deze week. Daarmee staat de notering op € 1,68 per kilo geslacht gewicht. Vleesconcern Vion verhoogt deze week zijn notering met € 0,03 naar € 1,83 per kilo geslacht gewicht. Dit komt exclusief btw neer op dezelfde € 1,68 als de Beursprijs. Ook Van Rooi Meat en Compaxo plussen met 3 cent naar respectievelijk € 1,62 en € 1,61 per kilo.

Net nu de Nederlandse markt wat naar de Duitse toe beweegt, valt daar de prijsstijging stil. De toonaangevende noteringen houden deze week de € 1,80 vast, maar ruimte om verder te stijgen, is er absoluut niet meer volgens de slachterijen. De handel loopt al 3 weken moeilijk en ze kunnen de prijsverhogingen niet doorberekenen in de verkoopprijzen. Daarmee blijkt het effect van de moeizaam lopende vleesmarkt uiteindelijk toch sterker dan de krapte in het aanbod aan slachtvarkens.

Na weken van euforie is de toon van producentenorganisatie ISN deze week ook duidelijk anders. Waar deze zich op dinsdag nog afvroeg of de krapte op de markt het wel zou winnen van de moeizame vleesafzet, spreekt zij nu van ‘een markt die meer en meer in evenwicht is’. Tegenover het beperkte aanbod aan slachtrijpe dieren staat een zwakke binnenlandse vleesmarkt. En ook het weer helpt niet mee om daar verlichting in te brengen. Het blijft te koud om het barbecueseizoen goed van start te laten gaan. De export loopt goed, maar deze kan de druk op de Europese markt niet goedmaken.

Duitse slachterijen vrezen een ontwikkeling als in 2017 toen China voor kortstondige euforie zorgde, maar dat de bal daarna des te harder naar beneden komt als de afzet daar blijkt tegen te vallen. Als de export naar China niet snel begint te lopen, ligt verlaging van de Duitse varkensprijs volgens hen voor de hand. Wanneer de binnenlandse markt wel aantrekt, zal de verwerkende industrie eerst de schade die is geleden doordat zij de snel stijgende prijzen niet kon doorberekenen gaan terughalen. Zo klinkt de waarschuwing vanuit de slachterijsector.

Of de soep echt zo heet gegeten wordt, zal moeten blijken. Voor de Nederlandse markt, die na de stijging van deze week alsnog 4 cent achter loopt op Duitsland, zou dat een verdere stijging van de prijzen kunnen belemmeren, maar van prijsdaling zal hier nog niet direct sprake zijn.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.