Varkenshouderij

Achtergrond

‘Doorgaan met fokkerij, maar met goed plan’

Bestuursvoorzitter Han Rutgers van Varkens KI Twenthe gelooft ondanks de afname van het ledental in een gezonde toekomst van zijn vereniging. “De basis van het bedrijf is goed.”

Ook bij Varkens KI Twenthe zijn de gevolgen merkbaar van het afnemend aantal varkenshouders. Bestuursvoorzitter Han Rutgers verwacht dat de sperma-afzet dit jaar 3% zakt. Dat is met name het gevolg van stoppers in 2018. Het ledental zakte vorig jaar met 20 boeren, tot 95 leden aan het eind van het jaar.

Bestuursvoorzitter Han Rutgers (40) van Varkens KI Twenthe op zijn eigen bedrijf. - Foto: Michel Velderman
Bestuursvoorzitter Han Rutgers (40) van Varkens KI Twenthe op zijn eigen bedrijf. - Foto: Michel Velderman

Bij de vereniging is desondanks geen sprake van paniek. Wel wordt gewerkt aan een nieuw strategisch plan voor de komende 10 jaar, vertelt Rutgers. Voor dit jaar wordt in de kosten gesneden om het bedrijf gezond te houden. Dat was de boodschap tijdens de jaarvergadering deze week.

Hoe besparen jullie kosten?

“Op dinsdag produceren en bezorgen we niet meer sinds 1 mei. Dat is ook niet nodig omdat is aangetoond dat sperma 5 dagen houdbaar is. Daarnaast halveren we de bonus, dat scheelt jaarlijks € 35.000. Door de groeiende bedrijfsomvang kregen leden steeds meer afnamebonus. Niet leveren op dinsdag zal voornamelijk vanaf volgend jaar geld opleveren omdat het personeel nog veel vrije dagen heeft en deze eerst opmaakt. Op termijn verwachten we toch € 5.000 à € 6.000 per jaar te besparen door op dinsdag stil te liggen.”

En de lange-termijnplannen?

“Daar kan ik nog weinig over zeggen. We bespreken 3 strategieën. Aan elke route kleven voor- en nadelen. Uiteindelijk kiezen we een strategie die we voor het eind van dit jaar willen uitwerken. Zo’n haast is er niet; we hebben geen acute problemen. Terugkijkend op het vorige strategisch plan ben ik tevreden. Dat is volgens plan uitgevoerd. De stallen zijn nieuw en de diergezondheid is beter. We hebben al 3 jaar geen PRRS meer gevonden. We verwachten halverwege dit jaar officieel PRRS-vrij te zijn. De basis van het bedrijf is zodoende goed. We hoeven voorlopig ook geen grote investeringen meer te doen.”

Nog geen strategie, maar wat is de kernmissie dan?

“Deze blijft onveranderd. Zelfstandig doorgaan en een goede dienstverlening tegen een scherpe prijs. We zijn er voor de leden en het personeel. Ondanks de halvering van de bonus zijn wij nog steeds goedkoper dan de concurrentie. Doorgaan kan dus ook, maar dan moet er wel een goed plan komen te liggen.”

De krimp in het werkgebied zal groter zijn dan de uitbreidingsplannen waar een deel van de leden mee rondloopt

“Het economisch vooruitzicht in de varkenshouderij is goed voor de komende jaren. Dat wordt ook weer een keer anders. Het aantal varkenshouders en ook het aantal zeugen zal blijven afnemen. Daar moeten we op voorbereid zijn. De krimp in het werkgebied zal groter zijn dan de uitbreidingsplannen waar een deel van de leden mee rondloopt. Een sterk punt is dat wij onafhankelijk zijn. We kunnen van iedere fokkerijorganisatie beren kopen en dus het sperma leveren dat de markt vraagt. We werken ook samen met alle fokkerijorganisaties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.