Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt is in evenwicht

De biggenmarkt gaat recht op en neer. Vermeerderaars hebben de biggenproductie weer op niveau.

Het is dus niet meer zo als een aantal weken geleden dat (vooral vrije) mesters 1 of 2 weken moeten wachten op nieuwe biggen. De vraag die er is, wordt nu weer vlot ingevuld.

Vraag en aanbod in balans

Vraag en aanbod zijn dus redelijk in balans. Dat zorgt ervoor dat de biggennotering op hun plaats blijven. De DCA BestPigletPrice staat voor de derde opvolgende week op € 57,50 per big. Dat is bijna anderhalf keer zo hoog dan een jaar geleden, maar net iets onder het niveau van 2017. Vorig jaar stond de notering in week 20 op € 41, in 2017 op € 59 per big. Ook Vion houdt zijn biggennotering deze week onveranderd op een niveau van € 64 per big. Dat komt overeen met € 58,72 per dier exclusief btw.

Duitse noteringen stijgen

De Duitse noteringen stijgen nog wel. Deze week komt er opnieuw een euro bij. De Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo komt daarmee op € 62. De Duitse biggenmarkt is sterker gekoppeld aan de vleesvarkensmarkt dan die in ons land. Nu de Duitse varkensprijs ook deze week weer stijgt, zullen de Duitse biggennoteringen ook komende week nog een plus op het bord zetten. De verwachtingsprijs van de VEZG voor volgende week staat op € 63 per big.

Het is niet ongebruikelijk dat de prijsstijging op de Nederlandse markt stopt richting de zomer en dat de prijsvorming in Duitsland nog wat na-ijlt. Maar doordat de Duitse noteringen een inhaalslag gemaakt hebben op die in ons land, loopt de export naar onze oosterburen weer een stuk makkelijker dan een paar weken geleden.

Export naar Spanje

De export naar Spanje daarentegen kende afgelopen week een kentering. De prijs die de Spanjaarden willen betalen is gedaald. Dat is met name nadelig voor vermeerderaars die kleinere koppels beren-gelten leveren. Die gingen de afgelopen tijd vlotjes naar het Zuiden, maar nu dus niet meer. Deze zijn ook in andere landen moeilijk kwijt te raken. Dus die hangen daarmee nu wat meer boven de markt.

De productie bij de vermeerderaars is nu echter op stoom en zal naar de zomer niet verder toenemen. Daarnaast is de verwachting dat de vraag goed blijft. Voortzetting van het huidige prijsniveau is daarmee het meest waarschijnlijke scenario.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.