Varkenshouderij

Achtergrond

Vraag en aanbod bijproducten in balans

In de varkenshouderij is de vraag naar voer toegenomen, onder invloed van verbeterde varkensprijzen.

De reststromen die uit de levensmiddelenindustrie richting deze sector gaan worden vlot opgenomen. De vraag is over het algemeen toch in balans met het aanbod. Prijstechnisch is de markt voor bijproducten in de week voor Pasen rustiger dan voorgaande weken. De prijsverlagingen van de afgelopen weken zijn door de meeste leveranciers inmiddels wel doorgevoerd. Zo staat de prijs van Biva weer stabiel, na herhaalde malen naar beneden te zijn bijgesteld, in lijn met de marktstemming. De prijzen voor zowel energie- als eiwitrijke producten stonden al onder druk als gevolg van de dalende grondstofprijzen. Graan is aanzienlijk in prijs gedaald.

Zuinig met aardappelen

Dat geldt niet voor de aardappelproducten. Nog steeds gaat op dat de verwerkende industrie uiterst zuinig omspringt met de aardappelen, die dit seizoen schaars zijn en daardoor duur. Er wordt zogezegd zo min mogelijk gemorst. Voeraardappelen, althans in wat grotere volume en van gecontroleerde kwaliteit, zijn niet voorhanden. Stoomschillen zijn recent in prijs verhoogd, evenals restanten voorgebakken product. Dat is geheel in tegenstelling tot het in deze fase van het seizoen gebruikelijke beeld. Voorgebakken product is € 15 per ton duurder dan vorig jaar. Matige beschikbaarheid van grondstof maakt dat ze in het Paasweekeinde een minimum aan aardappelen verwerken.

Doordat de meeste van de overige fabrieken waar de reststromen vandaan komen gewoon doordraaien in de komende week wordt de aanvoer richting varkenshouders verder vrijwel niet verstoord.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je in Boerderij Marktprijzen

Aardappelproduct
Tarwegistconcentraten
Tarwezetmelen
Bijproduct zuivel
Overige bijproducten

Of registreer je om te kunnen reageren.