Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleesvarkensmarkt stabiliseert door korte weken

De varkensmarkt stabiliseert. De toonaangevende Duitse noteringen bewegen niet meer, maar blijven onveranderd op € 1,73 per kilo geslacht gewicht staan.

De Nederlandse noteringen stijgen deze week nog wel wat. Zowel de notering van Vion als de DCA Beursprijs 2.0 stijgen deze week de 3 cent die er in Duitsland vorige week bij kwam. In 5 weken tijd klom de DCA Beursprijs daarmee van € 1,32 naar € 1,65 per kilo. Een plus van 33 cent.

De notering van Vion lijkt met 37 cent in diezelfde periode harder te stijgen: van € 1,43 naar € 1,80 per kilo. Echter wanneer de btw buiten beschouwing wordt gelaten is de stap omhoog 34 cent; van € 1,31 naar € 1,65 per kilo ex btw.

Grootste stijging Compaxo

De notering van Van Rooi Meat plust deze week geen 3 maar slechts 1 cent; van € 1,58 naar € 1,59 per kilo ex btw. De klim omhoog is daarmee echter gelijk aan die van de Beursprijs: 33 cent stijging tussen week 11, toen Van Rooi op € 1,26 stond, en nu. De grootste stijging merken varkenshouders die aan Compaxo leveren. Exclusief btw gaat die notering van € 1,25 in week 11 naar € 1,61 deze week. Een stijging van 36 cent.

Feestdagen

Handelaren die in Duitsland leveren merken dat slachterijen daar nu alle varkens in de eerste 3 dagen van de week wilden hebben. Donderdag wordt er nog maar op beperkte schaal geslacht omdat dieren anders voor Pasen niet meer afgesneden kunnen worden. Goede Vrijdag wordt namelijk niet gewerkt in Duitsland.

Volgende week valt een dag uit door Pasen en de week daarna zijn de Duitsers een dag vrij vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Er is in de kortere werkweken aanbod voldoende, maar slachterijen slaan desondanks gretig slachtrijpe dieren in. Handelaren kunnen zoveel varkens brengen als ze willen. In ons land is deze week wel nog een gewoon volle slachtweek. Maar ook hier is er desondanks voldoende aanvoer op de slachterijen.

Rustigere fase

Er breekt door de kortere werkweken wel een rustigere fase aan. Voor de komende weken verwachten zowel handelaren als slachterijen een stabiele koers. Volgens slachterijen is die ook broodnodig om het gestegen prijspeil te laten inbedden bij hun afnemers.

Invriezen van vlees voor Azië

Het invriezen van vlees voor Azië, anders dan delen die gebruikelijk naar China gaan zoals koppen en poten, is weer gestaakt. De contracten met Chinese importeurs waren gestoeld op marktprijzen van € 1,50 tot € 1,60 per kilo. Door het hogere prijspeil dat nu geldt voor varkensvlees in Europa zullen Chinese importeurs bij het afsluiten van nieuwe contracten dieper in de buidel moeten tasten. De onderhandelingen lopen en de vraag uit China is groot, daardoor verwachten exporteurs dat het opschorten van de export tijdelijk is.

Noodklok geluid

Maar ook op de Europese markt moet het nieuwe prijspeil indalen. Vleesverwerkers hebben Europa-breed de noodklok geluid vanwege de snel gestegen varkensprijzen. Omdat ‘de grondstof’ zoals zij varkensvlees noemen, zo sterk in prijs gestegen is. Het vlees bepaalt voor 50% tot 75% de totale productiekosten. De Europese vleeswarenindustrie deed daarom op de jaarvergadering in het Oostenrijkse Salzburg een dringend appèl aan ketenpartners om deze extra kosten samen fair te verdelen. De vleeswarenproducenten verwachten dat het geen tijdelijke situatie is, maar dat de huidige marktsituatie nog lang zal aanhouden.

Prognose: stabiele prijzen

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • grolschzetor

    Zolang de varkenshouders maar buiten deze ketenpartners beschouwt word! De grootste vraag is: wat verwacht de industrie met hun waarschuwing? Moeten de varkensprijzen weer naar beneden ten koste van de varkenshouder en ten gunste van hen? Wensen zij regelgeving die hun bedrijfstak beschermt? Nergens staat wat de vleesindustrie wil. Het is dus geen pleidooi voor verandering, maar slechts een klaagzang. Het is zelfs geen oproep om meer en beter samen te werken in de keten om samen sterk te zijn tegen de weerbarstige volatiele wereldmarkt. En dat is de grootste denkblunder van de vleeswarenfabrikant. Juist de huidige situatie zou bij de industrie het besef moeten creëren dat één enkele schakel tegenwoordig kwetsbaar is. Dat de worst daarom eerlijk verdeeld moet worden, zodat iedereen in de keten sterk staat en er geen zwakke schakel is. Van varkenshouder tot worstenmaker; van voerfabrikant tot afnemer. Maar door de toonzetting van het eenzijdig ‘huilen’ voor eigen parochie kan de vleeswarenindustrie nu op weinig sympathie, solidariteit of medewerking rekenen. https://www.pigbusiness.nl/artikel/193162-opinie-denkblunder-van-de-vleeswarenfabrikanten/

Of registreer je om te kunnen reageren.