Varkenshouderij

Achtergrond

Vleesvarkensmarkt gaat stabiliseren

Opnieuw een week met stijgende varkensprijzen.

Een stijging van een dubbeltje brengt Compaxo op gelijk niveau met Van Rooi Meat die +9 doet: € 1,58 per kilo geslacht gewicht. De DCA Beursprijs staat deze week op € 1,62 per kilo, dat is 8 cent hoger dan vorige week. Vion en Pali staan inclusief btw op respectievelijk € 1,77 (€ 1,62 exclusief btw) en € 1,74 (€ 1,60 exclusief btw). Het is een niveau waarop vleesvarkens mooi geld opbrengen.

Een sterke vraag uit China en krap aanbod zijn de oorzaken van de sterk stijgende prijslijn. En waar de krapte eerst vooral in Duitsland zat, is die nu ook in Nederland merkbaar. Handelaren merken dat slachterijen leveringen een aantal dagen naar voren beginnen te halen. Ook stoppen slachterijen met het slachten op zaterdag.

En waar handelaren aangeven dat de slachtgewichten wat terug beginnen te lopen, geven slachterijen aan dat ze juist iets oplopen. Dat laatste is het gevolg van speculatie: mesters houden varkens iets langer vast om van de stijgende prijzen te profiteren.

Kartrekker in de opgaande prijslijn is de Duitse markt. En daar gaat nu de vaart er langzaam uit. De voorsprong van de internet varkensbeurs Teleporc is geen € 0,17 meer zoals een paar weken geleden, maar € 0,10. Waar een verschil van 5 cent een stabiele markt aangeeft, is dat nog altijd voldoende voor een plusje, maar niet meer een stijging in dubbele cijfers. Daar waar slachterijen dinsdagavond toch nog aan leveranciers een verwachting voor een onveranderde prijs aangaven, zette producentenkoepel VEZG met zijn Vereinigungspreis deze week in op een beperkte stijging van 3 cent. Dat brengt de toonaangevende Duitse varkensprijs op € 1,73 per kilo. Een niveau waar ook de grote slachterijen zich weer achter schaarden.

De € 1,73 is ook het niveau dat naar verluidt tot Pasen geldt. Oftewel: volgende week zal de Duitse notering zijwaarts bewegen. Goede Vrijdag valt als slachtdag uit, waardoor de varkens in 4 dagen verwerkt moeten worden. De krapte is dan minder merkbaar. De week daarna valt een dag uit door Pasen en de week daar weer na ook doordat in Duitsland de Dag van de Arbeid gevierd wordt. De verwachting is dan ook dat dit de eerste weken het prijsniveau is waarop in Duitsland de varkens van de hand gaan.

De Nederlandse prijs zal volgende week ook nog wat kunnen stijgen om op gelijk niveau met de Duitse noteringen te komen, maar zal dan eveneens stabiliseren. De vraag naar varkensvlees blijft echter groot, dus als zich geen calamiteiten voordoen, is er na de feestdagen weer ruimte voor het hervatten van de opgaande prijslijn.

Prognose: prijzen stabiliseren.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.