Varkenshouderij

Achtergrond

Vleesgigant Tönnies bouwt verder in buitenland

De krimp van de Duitse veestapel weerhoudt Tönnies Fleisch niet om te groeien. De blik is vooral gericht op Spanje en Engeland.

Als het linksom niet werkt, dan maar rechtsom. Deze gedachte leeft ook bij de Duitse marktleider Tönnies Fleisch. In het thuisland krimpt de varkenssector. Om de onbedwingbare groeiambities komende jaren waar te maken, kiest het bedrijf voor verdere groei in het buitenland. Dat verklaarde eigenaar Clemens Tönnies tijdens de persbijeenkomst half maart in Rheda-Wiedenbrück.

Eigen varkensvleesketen in Engeland

Het bedrijf staat op het punt een varkensslachterij in Engeland over te nemen. Daar kocht de vleesreus afgelopen december worstfabrikant Riverway Foods. Met de aankoop van een slachterij ontstaat in Engeland een eigen varkensvleesketen. Dat is het streven. Eigenaar Tönnies laat zich niet afschrikken door het Vion-debacle met het Britse vleesbedrijf Grampian, nog geen 10 jaar geleden. Net zo min is hij terughoudend door de enorme verliezen die Danish Crown in Engeland maakt. Danish Crown-dochter Tulip leed afgelopen boekjaar € 34,8 miljoen verlies in Engeland. Het jaar daarvoor is € 30,9 miljoen verlies gemaakt.

Door in Engeland te gaan slachten, hoeft Tönnies minder vlees van de slachterij in Sögel naar Engeland te verschepen. Dat bespaart kosten. En zodra de brexit een feit is, voorkomt Tönnies dat hij in Engeland invoerheffingen moet betalen. Volgens de jongste informatie is dat 4%, verklaart de eigenaar. En van heffingen houdt hij niet, zoveel is wel duidelijk.

‘Nederlandse varkenshouders kunnen onveranderd blijven leveren in Sögel

De Nederlandse export van slachtvarkens naar Duitsland wordt snel minder en zakte van 2,67 miljoen dieren in 2017 naar 1,89 miljoen dieren afgelopen jaar. Volgens Clemens Tönnies krijgt zijn bedrijf amper minder Nederlandse varkens aan de haak.

Zijn Nederlandse varkens niet meer zo geliefd?

“Jawel hoor, wij slachten nog graag Nederlandse varkens. Bij ons is de daling minder groot dan in de statistieken. Wij slachtten afgelopen jaar 5 à 6% minder Nederlandse varkens.”

Speelt herkomst hierin een rol?

“Nee, totaal niet. We kunnen goed met Nederlandse varkens uit de voeten. Het maakt niet uit of het biggen zijn of vleesvarkens. Een stabiele groep Nederlandse boeren levert al 25 tot 30 jaar varkens aan ons. Daar verandert niet veel aan.”

Jullie willen minder vlees van de slachterij in Sögel naar Engeland verschepen. Heeft dat invloed voor de Nederlandse leveranciers aan Sögel?

“Mede met het oog op een komende brexit willen wij inderdaad in Engeland gaan slachten. Desondanks blijven we vlees vanuit Sögel naar Engeland exporteren. Voor de Nederlandse varkenshouders verandert er niets. Wij blijven varkens vragen in Sögel en met dezelfde inkoopprogramma’s werken.

Gaan jullie ook vettere varkens vragen, zoals in Nederland gebeurt?

“Nee, van die ontwikkeling met vette borgen begrijp ik niets. Voor de productie van een kilo spek is 1,8 maal zoveel voer nodig als voor een kilo vlees. Dus totaal niet efficiënt.”

Grond in Spanje al aangekocht

Een andere groeimarkt is Spanje. In de regio Aragón, in het Noorden van Spanje, slacht Tönnies al varkens en zeugen. Hier staat een grote uitbreiding gepland. Er is reeds grond gekocht om te kunnen bouwen, vertelt Tönnies. In tegenstelling tot Duitsland floreert in Spanje de varkenshouderij. Daar is de zeugenstapel afgelopen jaren met enkele honderdduizenden dieren gegroeid. De Spaanse overheid stimuleert de varkenshouderij, of legt de sector in ieder geval geen strobreed in de weg.

Lees verder onder de foto

Eigenaar en directeur Clemens Tönnies met op de achtergroond zijn zoon Maximilian. - Foto: Kees van Dooren
Eigenaar en directeur Clemens Tönnies met op de achtergroond zijn zoon Maximilian. - Foto: Kees van Dooren

Omkeer in Denemarken

Winstcijfers houdt Tönnies onder de pet. Wel vertelt hij dat in Denemarken sprake is van een ommekeer. Dochterbedrijf Tican schreef voor het eerst sinds de overname eind 2015 zwarte cijfers. De bezem is door de Deense slachterij gegaan en de verdere ontwikkeling kan beginnen.

Wereldwijd slachtte Tönnies 20,8 miljoen varkens in 2018, waarvan 16,6 miljoen in Duitsland. De omzet bedroeg € 6,65 miljard. Het bedrijf slachtte en verwerkte tevens 440.000 stuks rundvee.

In Rusland slacht Tönnies 1 miljoen varkens op 14 bedrijven

Rusland is een verhaal op zich. Daar produceert het bedrijf zelf varkens. Op 14 bedrijven produceert Tönnies daar in totaal 1 miljoen vleesvarkens op jaarbasis. In Rusland is nog steeds sprake van een varkenstekort. De afzet is daarom geen probleem. Desondanks is Clemens Tönnies op zoek naar een gelijkwaardige partner om varkens te gaan slachten en verwerken. Tönnies produceert wekelijks 20.000 vleesvarkens. Met een partner van gelijke omvang komt zelf slachten in beeld. Voor 40.000 varkens per week wordt het langzamerhand interessant om een slachterij te bouwen, betoogt de koteletkeizer, zoals Tönnies in Duitsland wordt genoemd.

Alle Duitse locaties doorgelicht

Tönnies Fleisch blijft in ontwikkeling, ook in eigen land. Afgelopen jaar zijn alle Duitse productielocaties doorgelicht. Besloten is de fabrieken in Herzebrock, Beckum, Nohra en Verl te sluiten. In andere fabrieken is juist geïnvesteerd zoals in Landsberg am Lech. In laatstgenoemde fabriek produceert het bedrijf vleeswaren, die supermarkten onder eigen merk verkopen.

Slagerszoon Clemens Tönnies is een vleesliefhebber. Hij maakt zich daarom zorgen over de steeds toenemende (buitenlandse) concurrentie, met prijsdruk tot gevolg. Dat gaat in zijn ogen ten koste van de ontwikkeling van de varkensvleesketen en helpt het mooie product vlees om zeep, is zijn beklag.

Lees verder onder de foto

Bij de Zur Mühlen Gruppe staat productvernieuwing hoog op de agenda. Achteraan de spareribs als kluifjes verpakt. - Foto: Kees van Dooren
Bij de Zur Mühlen Gruppe staat productvernieuwing hoog op de agenda. Achteraan de spareribs als kluifjes verpakt. - Foto: Kees van Dooren

Innovatie weegt zwaar voor worstfabrikant

De zur Mühlen Gruppe is in Duitsland met afstand marktleider op het gebied van worst- en vleesproducten. Het bedrijf is 2 jaar geleden overgenomen door Tönnies Fleisch. De dagelijkse leiding is in handen van Maximilian Tönnies, zoon van Clemens Tönnies. Hij zegt tijdens de persbijeenkomst half maart dat innoveren veel aandacht heeft bij zur Mühlen Gruppe. Trots toont hij enkele voorbeelden. De journalisten kunnen vervolgens de nieuwste zur Mühlen-produkten proberen. Een van de innovaties zijn spareribs. Geen streng, maar kluifjes, vergelijkbaar met kipkluifjes van fastfoodketens. De spareribs zijn voorgekookt en gekruid. De zur Mühlen Gruppe heeft meer dan 4.000 medewerkers. Volgens eigen cijfers maakt het jaarlijks meer dan 2 miljard vleesverpakkingen, die ergens in Europa bij een consument terecht komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.