Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsverlaging bijproducten over hele linie

De prijzen van de bijproducten voor de varkenshouderij bleven vorige week vrijwel allemaal ongewijzigd.

Alleen Bonda gaf met een prijsverlaging voor tarwezetmeel toe aan wat er al wat langer speelt: druk van toenemend aanbod op de markt voor energiebrengers. Deze week zakken veel meer bijproductenprijzen over de hele linie, met over het algemeen € 0,10 per procent droge stof. Dit is het resultaat van de situatie op de markt voor granen, waar de tarwe- en gerstprijzen flink zijn teruggevallen de afgelopen maanden. Dat heeft de verwerking gestimuleerd. Tarwezetmeel heeft daarbij natuurlijk het meeste profijt van de lagere tarweprijs. In het kielzog daarvan zijn ook de tarieven voor samengestelde bijproducten stapsgewijs teruggebracht.

Afnemende vraag

De prijsdaling krijgt een extra impuls doordat er niet alleen meer aanbod is, maar ook door de simpele constatering dat in de andere hoek van de veeteelt de vraag afneemt. De koeien kunnen weer naar buiten, waardoor de leveranciers van bijproducten zoals tarwegistconcentraat ‘concurrentie’ krijgen van de eigen voervoorziening bij hun klanten.

Protiwanze zakt

Van de belangrijkste tarwegistconcentraten zakte Protiwanze. Erwteneiwit zakt € 0,10 per procent droge stof, waarmee men de prijsverlaging van andere eiwitbrengers volgt. Binnen de behoorlijk prijsvaste zuivelproducten is ook Feedmelk goedkoper geworden. Eiwitbrengende bijproducten zijn gemiddeld nog € 0,35 tot € 0,50 per procent droge stof duurder dan vorig jaar.

De reststromen aardappelproducten blijven qua volume aan de matige kant, hier zet een prijsstijging in voor de stoomschillen.

Prognose: prijsdruk

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je in Boerderij Marktprijzen

Aardappelproduct
Tarwegistconcentraten
Tarwezetmelen
Bijproduct zuivel
Overige bijproducten

Of registreer je om te kunnen reageren.