Varkenshouderij

Achtergrond

Een boerderij als 5-sterrenhotel

Charoen Pokphand Foods is Thailands grootste integratie. Wichianburi Farm, geopend in 2018, is een complete en moderne zeugenboerderij.

Een toegangspoort met gouden en zilveren spijlen glanst in het zonlicht. Daarachter, in de verte, gebouwen en silo’s. “Het is net een luxe hotel”, grinnikt Dr. Apisit Kittawornrat, terwijl hij een seintje geeft om de poort te laten openen. Apisit is dierenarts bij Charoen Pokphand Foods (CPF), de grootste agribusiness van Thailand.

Wichianburi Farm, een van de locaties van CPF


 • Foto’s: Vincent ter Beek

  Foto’s: Vincent ter Beek

 • De entree met een goud en zilveren hek.

  De entree met een goud en zilveren hek.

Charoen Pokphand Foods (CPF) is Thailands grootste varkensintegratie. Dr. Apisit (links) en dr. Damnoen (midden) begeleidden Boerderij bij het bezoek aan deze nieuwe boerderij in de provincie Phetchabun.

Bedrijfsgegevens

 • 6.000 zeugen
 • 5.500 zeugen voor vermeerdering
 • 500 GP-zeugen
 • 64,4 hectare
 • 50 kilometer van contractboerderijen
 • 159.000 biggen per jaar (doelstelling)
 • 10 stallen elk voor dracht en lactatie
 • 28,5 biggen per zeug per jaar (vooralsnog)

Wichianburi Farm, opgeleverd in 2018 in de provincie Petchabun, is een boerderij om ‘u’ tegen te zeggen. Een greep uit de voorzieningen: optimale bioveiligheid, sturing op geen antibiotica, hergebruik van energie en groepshuisvesting voor dragende zeugen. Om op het laatste in te zoomen: CPF kondigde eind 2017 de overgang naar groepshuisvesting aan. Een grote stap, omdat CPF zo’n 800.000 zeugen heeft. De integratie besloot dat in 4 stappen te organiseren met als doel eind 2028 alle boerderijen in binnen- en buitenland omgekat te hebben.

Welk systeem past het beste bij CPF?

Essentieel was om te bepalen welk systeem het beste past bij CPF. Dr. Damnoen Chaturavittawong, een andere dierenarts, vertelt: “Met voerstations waren we soms afhankelijk van essentiële onderdelen die helemaal uit Europa moesten komen. Dat was niet handig voor ons. Om die reden hebben we voor stanchions gekozen.” Stanchions zijn een systeem waarin de zeugen naast elkaar kunnen vreten in afzonderlijke troggen, net als bij voerligboxen. Apisit voegt toe: “Ook met het oog op kostprijs was dit systeem het meest geschikt.”


 • De zeugen zitten in hokken van 18 dieren, met ook 18 stanchions ter beschikking.

  De zeugen zitten in hokken van 18 dieren, met ook 18 stanchions ter beschikking.

 • Wichianburi Farm is uitgerust met zichtstallen.

  Wichianburi Farm is uitgerust met zichtstallen.

De boerderij is goed toegerust op bezoekers door middel van zichtstallen. Een biedt zicht op de ruimte voor dragende zeugen. Ze verblijven in deze ruimtes vanaf dag 35, na hun eerste drachtigheidstest, tot dag 107, vlak voor het werpen. De zeugen zitten in groepen van 18, met 18 stanchions tot hun beschikking aan een zijde van het hok. De dieren worden eens per dag, ’s ochtends, gevoerd. Gedurende de dracht krijgen de zeugen 1 type voer, er kan gespeeld worden met de verhoudingen.

Aan de andere zijde van elk hok is een ondiep waterkanaal ingebouwd. Daarin kunnen de dieren waden om af te koelen. De vloer van het hok helt iets, zodat urine automatisch dit kanaal inloopt. Het water in deze kanaaltjes wordt elke dag vervangen en de inhoud gaat linea recta naar een biogas-installatie. Ook mest wordt geregeld handmatig verwijderd uit de hokken. Biogas zorgt voor zo’n 50% van de elektriciteit op de boerderij.

Het systeem van stanchions geeft identieke technische resultaten als voerligboxen, vertellen de dierenartsen, maar voor hen is het duidelijk dat het nieuwe systeem meer dierenwelzijn biedt. De kosten zijn lager dan bij voerstationsystemen. De zeugen hebben nu weliswaar 2,4 vierkante meter ter beschikking, in plaats van 1,43 vierkante meter vroeger, maar die kostprijsverhoging wordt gedrukt door het feit dat de stanchions relatief goedkoop zijn. Er is simpelweg minder ijzerwerk nodig.

Werpstallen met beschutte delen voor de biggen

Een andere zichtstal toont de werphokken. Het vloerwerk komt van Big Dutchman, maar het ontwerp van de boxen is van CPF, vertellen Damnoen en Apisit. Omdat de zeugen een frisse bries bij de snuit krijgen, zijn de werphokken ontworpen in een zigzag-vorm. Dat zorgt voor beschutting voor de biggen.

De werphokken in zigzag-vorm.
De werphokken in zigzag-vorm.

Nog een trend die CPF in het achterhoofd hield, is de groeiende vraag naar antibioticavrij vlees in Thailand. Op Wichianburi Farm worden geen antibiotica toegevoegd aan het voer, een proces dat wordt gemonitord door derden. Natuurlijk kan het voorkomen dat een enkel dier een spuit moet hebben; dan krijgt het een ander oormerk. Zo is aan de slachtlijn direct duidelijk welk dier niet in aanmerking komt voor antibioticavrije productie. CPF hoopt snel de marketing van antibioticavrij vlees onder een nieuw label te kunnen starten.

Biosecurity krijgt veel aandacht, mede vanwege AVP

Om productie zonder antibiotica mogelijk te maken, is de bioveiligheid groot en is er een gezonde populatie. Zo is de boerderij vrij van abortus blauw, Aujeszky, mkz en PED. Pathogenen blijven op afstand door een hek met prikkeldraad rondom het gehele perceel, maar ook door verplicht douchen in 1 van de 10 douchesluizen.


 • Er zijn 10 douches beschikbaar voor bezoekers.

  Er zijn 10 douches beschikbaar voor bezoekers.

 • De veevoertruck leegt zijn lading.

  De veevoertruck leegt zijn lading.

 • Luchtfoto die duidelijk toont dat de silo’s buiten het perceel van de stallen staan.

  Luchtfoto die duidelijk toont dat de silo’s buiten het perceel van de stallen staan.

Vrachtwagens kunnen niet van buitenaf het terrein op. De voertruck moet zijn lading legen in 4 silo’s buiten de boerderij, waarna het voer via leidingen wordt verdeeld. De biggentruck, die de dieren op een leeftijd van circa 24 dagen komt ophalen, moet zelfs eerst 24 uur wachten voor een goede desinfectie. Verder zijn alle stallen voorzien van natuurlijke luchtwassers en wordt een bos aangeplant rondom de boerderij.

Bioveiligheid is extra belangrijk nu Afrikaanse varkenspest bezig is aan een opmars door Azië. Het virus gaat er een hele klus aan hebben om hier binnen te komen. Kortom, geen luxe hotel voor mensen, maar voor varkens komt het in de buurt van 5 sterren.

Of registreer je om te kunnen reageren.