Varkenshouderij

Achtergrond

‘De algehele varkensgezondheid verbetert’

Varkenshandel Dijk heeft een jaar ervaring met zijn concept Winning weaner. Wij willen de varkensgezondheid verbeteren en constanter houden, legt technisch adviseur Albert Hadderingh uit.

Varkenshandel Dijk heeft inmiddels een jaar ervaring met het biggenkwaliteitsprogramma Winning weaner. Het gros van de zeugenhouders doet inmiddels mee, vertelt Albert Hadderingh. De screening van de kraamstallen zit erop. Binnenkort start de inspectie van de biggenstallen op de deelnemende bedrijven, legt Hadderingh uit. Doel van het Winning weaner-concept is de bigkwaliteit op een hoger plan te tillen.

Albert Hadderingh (49) is technisch adviseur bij varkenshandel Dijk in Brucht (Ov.). - Foto: Frank Uijlenbroek
Albert Hadderingh (49) is technisch adviseur bij varkenshandel Dijk in Brucht (Ov.). - Foto: Frank Uijlenbroek

Waarom zijn jullie hiermee gestart?

“Onze ervaring is dat de kwaliteit van de biggen te veel wisselt. Dat is alleen op te lossen door hier gestructureerd mee aan de slag te gaan. We hebben in het verleden al eens iets soortgelijks gestart. Bloedonderzoek was daarbij vrijblijvend. De ervaring leert dat het dan bij goede voornemens blijft, zonder dat er werkelijk iets verbetert. Wij vragen nu van de vermeerderaars dat ze meedoen aan het concept, inclusief bloedmonitoring.”

Is structuur belangrijk?

“Absoluut. Anders gaat het niet lukken om de bigkwaliteit op een hoger niveau te krijgen en dat te borgen. Zonder programma verwateren de goede voornemens razendsnel. Door tweemaal per jaar met de zeugenhouder de screeningslijst door te nemen in de stal, wordt de kwaliteitsontwikkeling zichtbaar. In de kraamstal kijken we bijvoorbeeld naar huisvesting, waterkwaliteit en biestvoorziening. Dat laatste doen we visueel. We kijken of de buiken goed gevuld zijn en of de pasgeboren biggen op een natuurlijke wijze in hun nest liggen.”

Is bloedonderzoek niet vooral terugkijken?

“Ja, dat is zo. Maar vooruit kijken naar diergezondheid is sowieso onmogelijk. Niettemin levert het veel informatie op over de ontwikkeling van de gezondheid. We hebben een bedrijf dat APP-gevoelig is. We zien nu welk jaargetijde het risico toeneemt, zodat je een onderbouwde discussie voert. We overwegen, na overleg met de dierenarts van de fokker en mester, seizoensmatig te enten tegen APP op dit bedrijf.”

Wie betaalt de kosten?

“De vermeerderaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hij jaarrond kwaliteitsbiggen produceert waar een topprijs tegenover staat. We zien na een jaar dat het begint te werken. De algehele gezondheid op de vleesvarkensbedrijven gaat omhoog.”

We hebben een jaar na de introductie al minder mesters die wisselen van fokker

“En in geval van veterinaire problemen kan de zeugenhouder deze vaak op tijd tackelen, voor de biggen bij de mester zijn. We hebben een jaar na de introductie al minder mesters die wisselen van fokker omdat ze ontevreden zijn over de biggen. Het is nog te vroeg om te zeggen hoezeer het concept bijdraagt aan de technische resultaten op het vleesvarkensbedrijf. We draaien immers nog maar een jaar met dit programma.”

Of registreer je om te kunnen reageren.