Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt dichter bij het plafond

De biggenprijs kent deze week nog een verhoging.

De DCA BestPigletPrice stijgt van € 56 naar € 57 per big. De biggennotering van Vion gaat deze week met € 1,50 omhoog naar € 63,50 per big. Dat komt overeen met € 58,26 exclusief btw.

NordWest-notering

De Duitse biggenprijs laat hetzelfde beeld zien. Die stijgt deze week niet meer met € 4 of € 6 maar met € 2. De NordWest-notering komt daarmee op € 58,50 per big. De verwachtingsprijs voor volgende week komt € 1,50 hoger uit, op het ronde getal van € 60 per big.

Vleesvarkensprijs stabiliseert

Doordat de vleesvarkensprijs stabiliseert zijn de stappen omhoog niet meer zo groot als een paar weken geleden. Handelaren merken dat mesters iets meer aanhikken tegen de kostprijs van hun uitgangsmateriaal. Die ligt rond de € 70 exclusief btw in het hok. Het staat de koop echter nog niet in de weg. Want hoewel er meer biggen op de markt komen, zijn er ook zeker nog geen biggen over. Ze worden nog altijd vlot geplaatst.

Plafond komt dichterbij

Handelaren verwachten dat de biggenprijs nog wel paar euro verder zal stijgen, maar dat het plafond wel steeds dichterbij komt. Mesters die achter vrije biggen aan jaagden, worden rustiger merken ze. Aan de ene kant stijgt het aanbod van biggen en aan de andere kant zijn er straks minder nodig. Door de krapte aan biggen een aantal maanden geleden, zijn minder dieren opgelegd en hebben rondes wat vertraging opgelopen. Daardoor neemt de output wat af, maar zijn er ook minder biggen nodig om deze te vervangen. Dat heft elkaar op waardoor vraag en aanbod op de biggenmarkt in balans gaan komen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.