Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Biggen: van dumpproduct naar beleggingsobject

Er komen langzamerhand weer meer biggen op de markt, maar dat uit zich niet in de prijs.

Het groeiende aanbod aan biggen wordt nog altijd heel vlot opgenomen. Door de sterk gestegen varkensprijzen aarzelen mesters niet en wordt er vlot geleverd. En met biggen die week op week duurder worden, wachten ze evenmin met opleggen. Daardoor wordt nog steeds volop aan de biggen getrokken.

Ook binnen vaste koppelingen is het daardoor al krabben om de aantallen te halen. En vrije biggen zijn bijna niet te verkrijgen. Als ze er al zijn, kosten ze op het hok van de mester rond € 75 per stuk. Een prijsniveau waarop mesters toch wat aarzeling beginnen te krijgen, zo merken handelaren. Om biggen van die prijs te laten renderen, moet de varkensprijs nog 1 of 2 dubbeltjes doorstijgen. En als er voor zoveel kapitaal in de stal ligt, zou een uitbraak van AVP met instorten van de marktprijs desastreus zijn voor mesters. Een big is in een paar maanden tijd van een dumpproduct tot een (risicovol) beleggingsobject geworden. Dus de aarzeling is heel begrijpelijk.

De Nederlandse prijs was toonaangevend, maar Duitsland is met een inhaalslag bezig. De Duitse prijzen stijgen iedere week harder. Na een stijging van € 2,50 en € 4 staat voor komende week een stijging van maar liefst € 6 op het bord. De Vereinigungspreis voor biggen voor volgende week komt daarmee op € 56,50 per big terwijl de NordWest-notering deze week op € 50,50 staat. De DCA Best PigletPrice staat daar nog wat boven: € 54 per big.

Nu de snelheid bij de stijging van de vleesvarkensnoteringen eruit gaat, is de verwachting dat ook de stappen omhoog voor de biggenprijs snel kleiner zullen worden. Stabiel tot een eurootje erbij komende week is volgens handelaren reëler dan een plus van € 4 tot € 6.

Prognose: licht stijgende prijs.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

 • varken23

  bpp ligt nog 1.20 euro achter op vorig jaar week 15. hopen dat het allemaal een beeje doorzet en standhoud ( voor de vlvnotering ook natuurlijk). Tot nu toe zie ik nog teveel gelijkenis met vorig jaar, als je het in cijfers uitgedrukt.

 • grolschzetor

  Jullie ook opgevallen dat de vion prijs weer eens laat is! Is al goed 18.00 geweest!

 • eerst zien en dan geloven!!
  Wij hebben liever een normaal jaar in plaats van al het gespeculair op topprijzen!!
  Er hoeft maar iets te gebeuren met A.V.P. en we hangen met elkaar!!
  groet

 • Jacco Keuper

  @grolschzetor:
  Dat heb je scherp gezien. De prijs is inmiddels bekend: er komt €4,50 bij. https://www.boerderij.nl/Opmaat/Dashboard/marktprijs/13/81/Biggen-landelijk/Biggen/Vion

 • grolschzetor

  @Jacco keuper... blijft raar dat hun eigen site deze info niet uitdraagt...

 • massy

  Weer zo,n kop boven dit artikel dat je denk waar slaat dit nu weer op. kun je als marktredacteur geen ander kop verzinnen of wordt het niet gegund.

 • M. Taken

  Heel artikel raar geschreven, komen meer biggen maar vaste koppelingen niet te beleveren.
  Zo een onzin artikel

 • Jacco Keuper

  @M. Taken
  Er komen langzaamaan wat meer biggen, maar de vraag naar biggen groeit harder. Mesters wachten niet af maar verkopen vlot en willen na het leveren ook zo snel mogelijk weer opleggen.

 • Klomp

  Het is ronduit schandalig dat een redacteur van boerderij biggen een dumpproduct noemt!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.