Varkenshouderij

Achtergrond

Afrikaanse varkenspest blijft Azië teisteren

In Azië gaat de varkenssector nog altijd gebukt onder nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). De ziekte is in het verre oosten allerminst onder controle. Als gevolg daarvan stijgen de Duitse en Nederlandse varkensprijzen met tientallen centen vanwege de toegenomen vraag uit China.

De besmettelijke ziekte blijft zich verder verspreiden in China, terwijl Tibet en Cambodja recent voor het eerst een uitbraak hebben gemeld. Zo blijkt uit een update van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).

Lees meer over Afrikaanse varkenspest

Xinjiang, de meest westelijke regio van China, is vorige week voor het eerst getroffen door een uitbraak van AVP. Dat meldt het Chinese ministerie van landbouw en plattelandsaangelegenheden (Mara). In de regio wonen ruim 23 miljoen mensen. Tot voor kort leek het AVP-virus er nog ver weg. De dichtstbijzijnde uitbraak was 1.400 kilometer verderop.

AVP nu ook in Cambodja en Tibet

AVP is onlangs voor het eerst aangetroffen in Cambodja. De ziekte werd aangetroffen op een zogenoemde backyard farm met 500 dieren, zo wordt bevestigd door het Cambodja National National Health and Production Research Institute (NAHPRI).

Intussen zijn meer details naar buiten gekomen over de uitbraak van AVP in Tibet, die maandag 8 april door OIE werd gemeld. Het ging om 3 locaties rond de stad Linzhi. Meest in het oog sprong een boerderij met 5.664 varkens. Op dat bedrijf werden 240 varkens positief gemeld, 32 dieren waren al overleden. De overige dieren zijn geruimd.

10 nieuwe AVP-gevallen in België

Een stuk dichterbij huis werden in de Belgische provincie Luxemburg vorige week 10 nieuwe gevallen van AVP aangetroffen in de wilde-zwijnenpopulatie, meldt de OIE. Daarmee wordt gesproken over een ‘rustige’ week. Eind februari en begin maart kenden weken met meer dan 60 nieuwe gevallen. Maart lijkt daarmee uit te komen op een totaal van 92 nieuwe gevallen, ruim achter februari (217) en ook achter januari (121).

Of registreer je om te kunnen reageren.