Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Aangenaam stalklimaat met gekoelde mestpan

Het is goed toeven in de kraamafdelingen van varkenshouder Kees van der Meijden. De gekoelde mestpannen pakken emissie van ammoniak bij de bron aan.

“Je zult het dadelijk wel merken als we achter zijn.” Zittend aan een van de tafeltjes in de fraaie horecagelegenheid van zijn varkens- en opleidingsbedrijf vertelt Kees van der Meijden met een glimlach over het aangename klimaat in zijn kraamafdelingen. “Je moet het ervaren om het te geloven.”

Stalbrand

Na een grote brand in 2013, waarbij 3 stallen in rook opgingen en 5.000 varkens omkwamen, investeerde Van der Meijden in een innovatieve stal. De varkenshouder zette in op het bouwen van de brandveiligste stal van Europa, met oog voor het reduceren van overlast door fijn stof en geur. “Ik wilde een stal zonder centraal afzuigkanaal. In geval van brand fungeert zo’n luchtkanaal als een schoorsteen”, aldus Van der Meijden. Hij nam de nieuwe stal in 2017 in gebruik.

Lees verder onder de foto.

Kees van der Meijden (53) heeft in het Brabantse Oirschot een varkensbedrijf, met horecatak Ook runt hij onder meer de opleidings- en trainingsbedrijven VPO en VON. - Foto's: Bert Jansen
Kees van der Meijden (53) heeft in het Brabantse Oirschot een varkensbedrijf, met horecatak Ook runt hij onder meer de opleidings- en trainingsbedrijven VPO en VON. - Foto's: Bert Jansen

Bedrijfsgegevens

1.000 zeugen (TN70 x Tempo)
32 gespeende biggen per zeug per jaar
32.000 afgeleverde biggen (1 afnemer)
28 dagen speenleeftijd
10% uitval in de kraamstal
240 kraamhokken

RAV-erkenning

Van der Meijden werkt in de kraamstal met gekoelde mestpannen. Daarin worden mest en urine opgevangen en gekoeld naar een temperatuur onder 15 graden. De mestpannen reduceren ammoniak met 85%. Het systeem heeft sinds medio 2018 een officiële RAV-erkenning. De uitstoot is vastgesteld op 1,27 kilo ammoniak per kraamhok per jaar. Een luchtwasser is overbodig. “In overleg met de gemeente is de stal zo gebouwd dat een luchtwasser eventueel wel ingepast zou kunnen worden”, aldus Van der Meijden. Hij voelde, net als zijn personeel, niks voor een dergelijke ‘end-of-pipe-oplossing’.

Lees verder onder de foto.

Impressie van de gekoelde mestpan. Die heeft een ammoniakemissie van 1,27 kg NH3/dierplaats/jaar.
Impressie van de gekoelde mestpan. Die heeft een ammoniakemissie van 1,27 kg NH3/dierplaats/jaar.

Koelen met behulp van lamellen

De gekoelde mestpan is gezamenlijk ontwikkeld door de bedrijven R&R Systems en Inter Continental. Het koelen van de mest gebeurt met behulp van lamellen (koelelementen), die direct onder de mestpannen zijn bevestigd in een frame. “Met mestkoeling pak je het probleem bij de bron aan. Je zorgt ervoor dat de mest wordt geconserveerd. De bacteriewerking wordt afgeremd en er vinden minder omzettingen plaats”, vertelt Eric van Houtum, commercieel directeur van R&R Systems.

Lees verder onder de foto.

De dieren vreten goed door en zijn in de nieuwe kraamstal beter in conditie te houden, zegt Van der Meijden.
De dieren vreten goed door en zijn in de nieuwe kraamstal beter in conditie te houden, zegt Van der Meijden.

Reductie uitstoot ammoniak

John Houben van Inter Continental spreekt van een drietrapsraket: “Je reduceert de uitstoot van ammoniak, je verbetert het stalklimaat en je bespaart energie. Deze ammoniak reducerende techniek verdient zichzelf terug.”

Met een warmtepomp wordt de vrijgekomen warmte uit de mest hergebruikt voor het verwarmen van de kraamstal en de kantoorruimte. Van der Meijden zag zijn energiekosten de afgelopen twee jaar ruimschoots gehalveerd worden.

Lees verder onder de foto.

Vanuit de skybox kijken Kees van der Meijden (links), John Houben (midden) en Eric van Houtum uit over de kraamstal.
Vanuit de skybox kijken Kees van der Meijden (links), John Houben (midden) en Eric van Houtum uit over de kraamstal.

Informatieplicht Energiebesparing

“Omgerekend gaat het om een besparing van zo’n € 12.000 op jaarbasis”, zo rekent de varkenshouder voor. “Dat is na aftrek van de extra stroomkosten.”

Zijn inspanningen mogen dan zonneklaar zijn, toch moet ook Van der Meijden in het kader van de Informatieplicht Energiebesparing voor 1 juli 2019 in het eLoket van RVO.nl rapporteren welke energiebesparende maatregelen hij heeft uitgevoerd.

Lees verder onder de foto.

Dit is de technische ruimte, met onder meer de warmtepomp. Van der Meijden bespaart jaarlijks €12.000 aan energiekosten.
Dit is de technische ruimte, met onder meer de warmtepomp. Van der Meijden bespaart jaarlijks €12.000 aan energiekosten.

‘Concurrerende prijs’

De gekoelde mestpannen zijn zowel in nieuwe als in bestaande stallen in te passen. Van Houtum en Houben doen daarom liever geen uitspraken over de precieze kosten. Die verschillen per bedrijf en per situatie. Van Houtum stelt dat de gekoelde mestpan wat prijs betreft kan concurreren met de luchtwasser. “De totale investering in de gekoelde mestpannen verdien je in 4 tot 7 jaar terug. Als de gasprijzen blijven stijgen, gaat het nog sneller.” Houben voegt daaraan toe: “Met gekoelde mestpannen hoef je niet te investeren in een centraal afzuigkanaal. Bovendien is het in bestaande situaties niet nodig om je ventilatie aan te passen. Dat scheelt ook in de kosten. Het is een heel andere manier van bouwen.”

Lees verder onder de foto.

Het klimaat in de kraamstal is aangenaam. De ruime kraamhokken voldoen aan de Beter Leven-eisen. De zeugen zijn rustig.
Het klimaat in de kraamstal is aangenaam. De ruime kraamhokken voldoen aan de Beter Leven-eisen. De zeugen zijn rustig.

Optimale omstandigheden

“Het is hier plezierig, hè?”, merkt Van der Meijden op, als hij na het douchen een van de kraamafdelingen binnengaat. Het moet gezegd: het is er fijn toeven tussen de kraamzeugen. Van een indringende ammoniakgeur is geen sprake. Alle mest wordt goed gekoeld. Het mestniveau in de mestpannen komt niet boven 12 centimeter uit. Het stalklimaat wordt zodoende niet verstoord. “Niet alleen het werkplezier is groot, ook de zeugen varen wel bij dit aangename klimaat”, zo zegt Van der Meijden, die optimale omstandigheden voor mens én dier heeft gecreëerd. “Dankzij de mestkoeling hebben we hier ook geen last meer van vliegen.”

Geen last van diarree

De verse inlaatlucht heeft altijd een temperatuur van rond de 18 graden. De lucht komt via openingen in de tussenwanden bij de koppen van de zeugen. De dieren vreten goed door en zijn in de nieuwe kraamstal beter in conditie te houden, zegt Van der Meijden. “Het gaat in deze stal allemaal soepeler dan vroeger, ook bij de biggen. Mede dankzij het goede klimaat hebben we geen last van diarree en is de uitval gedaald.” De varkenshouder geeft daarbij ook de credits aan zijn medewerkers. “Zij zitten er bovenop om de technische resultaten verder te verbeteren.”

Luchtfoto van het bedrijf van Van der Meijden.
Luchtfoto van het bedrijf van Van der Meijden.

Laatste reacties

  • Maas1

    Dat is een mooi bedrijf!

    Maar wat betreft de Energie besparende maatregelen via het e- loket van RVO daarin is opgenomen dat het niet geld voor categorie C bedrijven,om de reden dat energie maatregelen al opgenomen zijn in de voorschriften.Maar goed dat is wat men naar mij toe ventileert,misschien zegt u computer wat anders!

  • Ach wat wordt het fijn voor de zeugen, lekker nestje maken in het stro, ja ze moeten het wel erg naar hun zin hebben in de kraamstal, wat een goed leven, ga u schamen!

  • grolschzetor

    @maas1, leg even uit...ben benieuwd na categorie c

Of registreer je om te kunnen reageren.