Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt nog stabiel

De varkensmarkt maakt ook deze week een pas op de plaats. Maar de eerste signalen voor verbetering dienen zich aan.

De varkensprijs komt ook deze week niet van zijn plek. DCA Beursprijs 2.0 staat voor de vierde achtereenvolgende week op € 1,32 per kilo geslacht gewicht. Vion houdt zijn varkensnotering gelijk op een niveau van € 1,43 per kilo geslacht gewicht. Dit komt neer op € 1,31 exclusief btw.

Notering Duitse slachterijen blijft € 1,40

Ook de Duitse markt vertoont een vlak beeld. Internetbeurs Teleporc schreef met de dinsdagveiling opnieuw € 1,47 per kilo op het bord. Een niveau waar de veiling al 4 weken op of tegenaan zit. Hoewel dit bedrag, dat 7 cent hoger is dan de leidende Duitse notering, volgens varkensvakbond ISN ‘bovengemiddeld’ is, is de verwachting dat zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen ook deze week op € 1,40 blijven staan.

Minder vlees op de band, dus marktherstel

Maar verbetering hangt in de lucht. Daar waar de Duitse markt al enkele weken weer op normaal niveau draait, zijn in Nederland de slachtaantallen ook teruggelopen tot de gebruikelijke waarden. De slachtgewichten zijn met net onder de 100 kilo nog wel aan de hoge kant. Maar de verwachting is dat die de komende weken ook terug gaan lopen. Slachterijen merken dat de druk van onderaf wat afneemt. Daarmee komt er minder vlees van de band, wat bijdraagt aan marktherstel.

Soepelere export bacon naar Groot-Brittannië

Lichtpunt is wel dat de export van bacon naar Groot-Brittannië soepeler begint te lopen. De pond staat stevig ten opzichte van de euro. Daarnaast nemen Britse importeurs, die zich de afgelopen tijd terughoudend opstelden door de onduidelijkheid rond de brexit, weer de normale volumes af. Dit is gunstig voor de baconprijs.

Meer beweging op wereldmarkt

Ook op de wereldmarkt lijkt nu eindelijk beweging te komen. China toont zich meer als koper in de markt. Het laat volgens het Duitse ISN de varkensprijs in Spanje en Denemarken met 3 cent stijgen. De gemiddelde prijs in Denemarken komt daarmee op € 1,29 per kilo geslacht gewicht en die in Spanje op € 1,54.

Nederlandse exporteurs merken ook dat de vraag uit Azië toeneemt en ook concreter richting bestellingen gaat. Dit gaat echter voor levering in april, waardoor het effect nog niet zichtbaar wordt in de Nederlandse varkensprijs. Naar verwachting zal dit over een paar weken anders zijn.

Nederland onderaan in top 5 belangrijkste varkenslanden

In de Europese varkensprijsvergelijking bungelt Nederland sinds deze week weer onderaan de top 5 van belangrijkste varkenslanden. Door de stap omhoog verwerft Denemarken de vierde plek en met € 1,28 per kilo bezet Nederland de vijfde positie. Duitsland bezet de derde plek met € 1,35 per kilo. Frankrijk zit daar met € 1,38 net boven en Spanje voert met € 1,54 per kilo de lijst aan.

De varkensmarkt maakt dus net als voorgaande wegen een zijwaartse beweging, maar als zich geen calamiteiten voor doen zal de prijs binnen afzienbare tijd gaan stijgen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.