Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

‘Retail wil transparantie, geen schandalen’

Vion-baas Ronald Lotgerink kiest met ketenproductie 2.0 voor volledige openheid. De varkenshouder krijgt afzetzekerheid. ‘Een hogere marge kan ik niet garanderen.’

Ronald Lotgerink is nu een half jaar CEO van Vion. Hij zegt zich als een vis in het water te voelen bij het vleesbedrijf. Lotgerink: “Het is een mooi, groot en complex bedrijf. Daar houd ik van. Ik kom uit een slagersfamilie en ben registeraccountant. Met mijn achtergrond is de vleessector prachtig. Maar als je rijk wilt worden, moet je iets anders gaan doen.”

Zijn eerste jaarcijfers als baas bij Vion roepen bij Lotgerink gemengde gevoelens op. 2018 kende 2 flinke tegenvallers. Hartje zomer schoot de varkensprijs ineens omhoog. De hogere inkoopprijs kon Vion niet zo snel doorberekenen aan haar afnemers. Dit kostte € 10 miljoen. Tweede tegenvaller was de slechte markt voor koeienhuiden in 2018. Dat kostte nog eens € 10 miljoen. De operationele winst, de zogeheten EBITDA, van het bedrijf zakte daardoor 5,5% in 2018, tot € 60,5 miljoen.

Investeringen

Lotgerink is wel te spreken over het effect van de € 200 miljoen die Vion afgelopen 3 jaar in het bedrijf stak. De investeringen renderen en voorkwamen dat de resultaten verder daalden. Tevreden is Lotgerink ook over het feit dat er meer geld op de bank staat. Dat is onder meer bereikt doordat er minder geld uitstaat bij klanten en minder in voorraden zit. Vion hoeft zodoende minder geld voor te schieten. Met dit extra werkkapitaal is in 2018 de nettoschuld verlaagd van € 50 miljoen naar € 35 miljoen.

Lees verder onder de foto.

Ronald Lotgerink (58) is sinds september 2018 CEO van Vion. Daarvoor was hij hoogste baas bij vleesbedrijf Zwanenberg, waar hij tevens een periode financieel directeur is geweest. Hij kende Vion al voor zijn aantreden, omdat hij daar deel uitmaakte van de raad van commissarissen. Lotgerink is opgeleid als registeraccountant en heeft tevens gewerkt als consultant voor accountantsbureau KPMG. - Foto's: Van Assendelft Fotografie
Ronald Lotgerink (58) is sinds september 2018 CEO van Vion. Daarvoor was hij hoogste baas bij vleesbedrijf Zwanenberg, waar hij tevens een periode financieel directeur is geweest. Hij kende Vion al voor zijn aantreden, omdat hij daar deel uitmaakte van de raad van commissarissen. Lotgerink is opgeleid als registeraccountant en heeft tevens gewerkt als consultant voor accountantsbureau KPMG. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Met € 4,6 miljard omzet is € 60,5 miljoen marge mager. Of ziet u dat anders?

“Nee, dat vind ik ook onvoldoende. Het doel is een bruto marge te realiseren van € 100 miljoen, maar eigenlijk nog meer. Vion heeft het formaat, de mensen en middelen om dergelijke marges te halen. Ik ga echter geen jaartal noemen waarin een ebitda van € 100 miljoen of meer in de boeken moet staan. De vleessector is nogal onvoorspelbaar. Ieder jaar doen zich onverwachte zaken voor.”

Economieën in Zuidoost-Azië groeien als een gek

Komt het onverwachte dit jaar uit China, de varkensprijs stijgt al?

“Het is zeker dat China meer varkensvlees gaat importeren, daar is het al mee begonnen. In hoeverre Nederland en Vion daarvan profiteert, is nog onzeker. Als de handelsstrijd tussen Amerika en China wordt bijgelegd, is Amerika in het voordeel. Daar zitten de vrieshuizen mudvol vlees en Amerika kan tegen lagere prijs produceren dan wij dat kunnen. Ook staat de Chinese varkensvleesconsumptie onder druk. Niettemin biedt de Afrikaanse varkenspest in China kansen voor Vion. Veel van onze slachterijen hebben een licentie om naar China te mogen exporteren. De EG-herkomststempel van de slachterij in Boxtel is gewoon een merk in China en staat daar voor kwaliteit. De Chinese regering zal echter alles op alles zetten om de varkensstapel weer op peil te krijgen. Dat zal wel een aantal jaren kosten, vermoed ik.

Heel Zuidoost-Azië is komende jaren trouwens interessant voor ons. De economieën daar groeien als een gek. Door bevolkings- en welvaartsgroei stijgt de vraag in dit deel van de wereld, waar varkensvlees ook nog eens met stip op 1 staat bij de mensen.”

Jullie lijken kwetsbaar voor de nukken op de vleesmarkt, of is dat niet juist?

“Dat is waar. Als de varkensprijs snel stijgt hebben we een probleem. Dat geldt voor iedereen in deze sector. Aan de verkoopkant werken we met contracten en kunnen de hogere inkoopprijs niet de volgende dag doorberekenen. De dynamiek in de rundvleessector en foodservice is daarentegen heel anders. Ik denk daarom dat we de schommelingen op de varkensmarkt kunnen opvangen.”

Lees verder onder het kader.

CO2-uitstoot van varkensvleesketen gelijk aan tofu-productie

Een van de dingen waar Lotgerink trots op is, is dat een CO2-uitstoot van de een goed georganiseerde varkensvleesketen vrijwel gelijk is aan die van tofu-productie. Tofu, ook wel sojakaas genoemd, wordt gezien als vleesvervanger. De trend van bewustere vleesconsumptie in Europa zet naar verwachting van de Vion-baas de komende jaren door. Vion is naast de vleesverwerking ook actief in de productie van vleesvervangers. “Dat is iets waar we voor open staan en ook verder in investeren. We staan er niet rigide in. We anticiperen op de trend van verminderde vleesconsumptie en bouwen onze business van vleesvervangers verder uit.”

Meer waarde toevoegen is de kern van jullie nieuwe visie. Wat houdt dat in?

“In Europa willen we met vraaggestuurde ketenproductie en betere verwaarding van bijproducten, zoals darmen, bloed en vetten, de marge verbeteren. De groei zit echter in Azië, daar zetten we dan ook in op omzetgroei. Europa en Azië vullen elkaar aan om de maximale prijs voor een varken te krijgen.

In Nederland zitten ruwweg 90% van onze varkens in een concept. Het is nu tijd voor een volgende stap. We gaan deze vraaggestuurde ketenproductie verfijnen, optimaliseren en vooral heel sterk digitaal ondersteunen met een soort van blockchain-techniek. Dan komt alles vast te liggen over de voeding van de varkens, de CO2-uitstoot, het medicijngebruik, de herkomst, et cetera. Deze techniek ontwerpen we nu en die moet eind van dit jaar gereed zijn. Wij spreken van BBC. Dat staat voor building balanced chains (bouwen van uitgebalanceerde ketens, red.). De behoeften in Europa en Azië zijn verschillend, maar deze aanpak kunnen we in beide werelddelen toepassen.”

Op prijs kunnen we het in Europa en dus in Nederland niet winnen

Is onderzocht of afnemers dit willen?

“Dat niet, maar wij signaleren dit duidelijk in de markt. In Nederland willen supermarkten en consumenten zekerheid over de herkomst en hoe het varken is gehouden. De retailers willen transparantie en vooral geen vleesschandalen, zoals er in het verleden te veel zijn geweest. In Azië weegt voedselveiligheid heel zwaar. Als we invulling weten te geven aan deze klantwensen kunnen we een paar cent meer vragen. Dat komt de hele keten ten goede. Op prijs kunnen we het in Europa en dus in Nederland niet winnen. Wij moeten het hebben van meerwaarde. Datzelfde geldt voor de hele Nederlandse landbouw. Wij zouden willen, en zetten ons er voor in, dat andere landbouwsectoren in Nederland zich ook profileren met de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun producten. Dan ontstaat een merk voor Nederlandse producten, buiten Europa.”

Lees verder onder de foto.

"De keten ontkomt er niet aan om te blijven investeren, ook varkenshouders niet", aldus Ronald Lotgerink van Vion.
"De keten ontkomt er niet aan om te blijven investeren, ook varkenshouders niet", aldus Ronald Lotgerink van Vion.

Wat heeft de varkenshouder hieraan?

“Het levert varkenshouders in eerste instantie meer en langdurige stabiliteit op bij de afzet van hun dieren. Een hogere marge kan ik niet garanderen; dat risico kunnen we simpelweg niet dragen. Dat kan niemand. We moeten op de kosten blijven letten, omdat we actief zijn op een wereldmarkt. Ketenproductie kost per definitie ook meer, omdat je van alles registreert. Daarentegen bieden big data ook kansen om de kosten te verlagen. Er zijn genoeg ervaringen dat blockchain kansen biedt om een keten te optimaliseren en kosten te verlagen. Denk alleen maar aan minder administratief werk als je niet meer hoeft te factureren.

Daarnaast kunnen we in de verder te ontwikkelen ketens zaken als dierenwelzijn, milieubelasting of gezondheid meer inbedden, zodat het imago van de varkenssector verbetert. Dat is echt nodig en daar willen wij onze bijdrage ook aan leveren. De keten ontkomt er niet aan om te blijven investeren, ook varkenshouders niet.”

Vion biedt varkenshouders de mogelijkheid om te investeren

Meedoen aan een concept betekent vrijheid inleveren. Of is dat niet juist?

“Dat is zo. We ontwikkelen geen concepten waar je zo maar in- of uitstapt. We willen structuur in de keten, waarbij we zelf de rol hebben van een soort verkeersregelaar. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van het varken, in het juiste formaat, op de plaats komt waar dit het meeste opbrengt. Vion biedt varkenshouders wel de mogelijkheid om te investeren en hun bedrijfsvoering aan te passen aan de conceptrichtlijnen. Daar betalen we varkenshouders voor. Neem als voorbeeld ons Robuust-concept. Daarin vragen we vettere varkens en betalen daar een premie voor. Het is ook niet zo dat de hele varkenshouderij ketengestuurd gaat produceren. Ik schat dat op termijn twee derde van de Nederlandse varkensvleesproductie in concepten wordt gegoten. Een derde deel van de varkenshouders heeft dusdanige omvang en lage kostprijs dat zij tegen wereldmarktprijs kunnen produceren.”

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Laatste reacties

 • Tinus1

  ...dat niet rijk worden...? Misschien eens gaan stage lopen bij de gebr. Van Rooi, of bij van Loon en niet te vergeten bij onze Clemens Tonnies. Volgens mij allemaal zeer vermogend geworden door (varkens) slachten en vlees verwerken. Dus waar ligt het? Het gaat al stukken beter als eerst, maar blijkbaar niet goed genoeg.

 • grolschzetor

  "Het levert varkenshouders in eerste instantie meer en langdurige stabiliteit op bij de afzet van hun dieren. Een hogere marge kan ik niet garanderen; dat risico kunnen we simpelweg niet dragen. Dat kan niemand"...................te groot risico blijkbaar

 • varken23

  Alleen de varkenshouder kan/moet dat risico dragen.

 • helderziende

  mag ik er even aan herinneren dat de verwerkende industrie voor de schandalen zorgt!!... paard voor rund ,bv of traditioneel voor beterleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.