Varkenshouderij

Achtergrond

Prijzen bijproducten verder gezakt

Deze week zijn de prijzen van diverse bijproducten voor de varkenshouderij in prijs verlaagd. Het geldt zowel energie- als eiwitbrengers.

De prijzen voor de aardappelproducten staan behoorlijk vast genoteerd. Het ziet er niet naar uit dat deze snel zullen zakken op basis van toenemend aanbod. De verwerkende industrie heeft het tempo er nog wel in, maar produceert niet op topvolume. Ook wordt erg zorgvuldig omgegaan met de beschikbare, maar dit seizoen prijzige, grondstof. Vorig jaar rond deze tijd werden de stoomschillen, resten voorgebakken product en dergelijke wat goedkoper, passend bij de seizoensmatige toename van het aanbod.

Vorige week paste Bonda al de tarieven aan voor zowel tarwezetmeel als tarwegistconcentraat. Deze week gingen meer leveranciers mee. Wat bijvoorbeeld al enige tijd verwacht werd, is de verlaging van de prijs voor Protiwanze, met € 0,10 per procent droge stof per ton. In het kielzog daarvan zijn ook andere tarwegistconcentraten wat goedkoper geworden, de meeste eveneens met € 0,10 per procent droge stof. Voor Grain Pro is er zelfs € 0,20 ineens af gegaan.

De 2 tarieven voor erwteneiwit zijn eveneens neerwaarts aangepast. De voornaamste reden is dat de prijzen van de grondstoffen in de voerindustrie sterk zijn gedaald. Dat gaat vooral op voor de granen. Van tarwe, gerst en mais is de prijs fors omlaag gegaan. Die van de bijproducten worden meegetrokken. Ook is het aanbod reststroom wat toegenomen, doordat meer tarwe wordt verwerkt. De algehele prijsval lijkt nu te stabiliseren, de vaart is er uit.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je in Boerderij Marktprijzen

Aardappelproduct
Tarwegistconcentraten
Tarwezetmelen
Bijproduct zuivel
Overige bijproducten

Of registreer je om te kunnen reageren.