Varkenshouderij

Achtergrond

Mexicaanse markt voor Nederlands varkensvlees open

Een nieuw handelsakkoord met Mexico biedt kansen voor Nederlandse vleesexport.

Recent is de Mexicaanse markt voor Nederlands varkensvlees opengesteld. Dat meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mexico is wereldwijd de derde importeur van varkensvlees, na China en Japan. Een nieuw handelsakkoord biedt kansen voor Nederlandse vleesexport.

Mexico niet zelfvoorzienend

Wat varkensvlees betreft is Mexico bij lange na niet zelfvoorzienend. In 2016 was 37,75% van het geconsumeerde varkensvlees afkomstig uit het buitenland. Tussen 2006 en 2016 steeg de jaarlijkse invoer gemiddeld met 8,89%, naar een totaal van 755.000 ton in 2016. In 2017 is meer dan 800.000 ton varkensvlees geïmporteerd. Mexico importeert het gros van het varkensvlees uit de Verenigde Staten en Canada. In 2016 was 85,7% van het varkensvlees afkomstig uit de VS en 14,2% uit Canada. Met name Amerikaanse hammen zijn gewild. Het is de vraag of de import van varkensvlees uit de VS de komende jaren verder stijgt. De handelsbetrekkingen staan onder druk.

Meer varkensvleesproducten uit Europa

De Mexicaanse Minister van Economie, Ildefonso Gualjardo kondigde vorig jaar aan dat Mexico meer varkensvleesproducten uit Europa wil importeren. Mexico is vooral interessant voor de export van de goedkopere delen, zo liet Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de Centrale Organisatie voor de Vleessector eerder aan Boerderij weten. Hij waagde zich niet aan voorspellingen over de potentie van Nederlandse export naar Mexico. “Ik ga niet speculeren. Voorlopig is er nog geen kilo vlees uit Nederland naar Mexico gegaan.”

Interessante afzetmarkt

Met 129 miljoen inwoners is Mexico een interessante afzetmarkt. De Mexicaanse consumptie van varkensvlees zit in de lift. In 2016 bedroeg de jaarlijkse consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking 18,6 kilo. De verwachting is dat de consumptie in 2021 op 20,1 kilo uitkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.