Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijzen nog stabiel

De Duitse Vereiningungspreis en noteringen van de grote slachterijen Tönnies en Vion bleven gisteren gelijk op € 1,40 per kilo geslacht gewicht.

Eerder deze week leverde de Duitse internetveiling Teleporc 1 cent in en kwam uit op een gemiddelde prijs van € 1,46 per kilo. Relatief veel partijen zijn door een te hoge vraagprijs niet verkocht. Net als de Duitse collega’s laten de meeste Nederlandse slachterijen gelijkblijvende prijzen zien. Van Rooi plust echter wel met 1 cent.

Dat de varkensprijzen in Duitsland weer niet van de plaats komen, is in de markt geen verrassing. Prijzen liggen al weken op hetzelfde niveau en de carnavalsweek, met minder slachtdagen maar ook lauwe vleesverkopen, is doorgaans niet de periode dat grote veranderingen plaatsvinden. Toch wordt er door handelaren voorzichtig gezinspeeld op een betere markt. Dit optimisme is vooral te danken aan het feit dat de Duitse slachterijen de aangeboden varkens goed opnemen. In tegenstelling tot in Nederland liggen de slachtgewichten op een normaal niveau.

Een belangrijk obstakel voor een opleving van de varkensmarkt is nog de afzet van het vlees. Dat zit niet zozeer in de kwantiteit maar in de beperkte mogelijkheden om meer opbrengst uit onderdelen zoals nekken, ribben en hammen te halen. Toch verwachten Duitse slachterijen dat over enkele weken een wat gunstigere situatie op de vleesmarkt zal ontstaan. Dat kan het startschot zijn voor betere prijzen voor de varkens.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.