Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensprijs doet weer een stap omhoog

De varkensprijs maakt ook deze week weer een pas op de plaats.

De DCA Beursprijs 2.0 staat voor de vierde achtereenvolgende week op € 1,32 per kilo geslacht gewicht. Vion houdt zijn varkensnotering gelijk op een niveau van € 1,43 per kilo geslacht gewicht. Dit komt neer op € 1,31 exclusief btw. Ook Van Rooij Meat houdt de notering onveranderd op € 1,26 per kilo.

De noteringen van Compaxo en Pali plussen deze week wel met 1 cent. Dat is, net als de +1 van Van Rooij Meat vorige week, een correctie om weer in de pas te lopen met slachterijen als Vion en Westfort, die een maand geleden hun noteringen met 4 cent verhoogden toen zij 3 cent bij de notering op deden.

Een opvallendere mutatie komt uit Duitsland. Daar maakt de varkensprijs, na 5 weken stabiel genoteerd te zijn, weer een stap omhoog. Producentenkoepel VEZG verhoogde zijn Vereinigungspreis van € 1,40 naar € 1,43 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen komen niet met zogenoemde Hauspreise, maar volgen de stap van de producenten met de nodige tegenzin. Slachterijen merken namelijk aan de verkoopkant geen verschil met afgelopen week. Vooral op de Europese markt is de afzet nog stroef. De afzet van bacon naar het Verenigd Koninkrijk verloopt duidelijk vlotter. Maar andere delen, zoals ribben en nekken, gaan juist weer wat stroever en tegen lagere prijzen van de hand.

Het aanbod aan slachtvarkens in Nederland is niet overdreven groot, maar heel gewoon. Van overhang is geen sprake meer. Een tekort aan varkens is er echter ook nog niet. Handelaren geven aan dat vraag en aanbod mooi overeenkomen deze week. Varkenshandelaren die naar Duitse slachterijen afzetten, merken daar wel een duidelijk gretige houding bij hun afnemers. “Ze hebben de varkens graag en willen leveringen naar voren halen.”

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.