Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown: klimaateffect varkensvlees moet omlaag

Danish Crown laat zijn varkensleveranciers certificeren op duurzaamheid. Een hogere vleesprijs zit er echter niet van vandaag op morgen in.

Danish Crown heeft, in het verlengde van zijn eind vorig jaar gehouden internationale conferentie Meat2030, klimaatdoelstellingen gepresenteerd voor de productie van varkensvlees. Over 10 jaar moet de emissie van klimaatgassen met 50% zijn teruggedrongen ten opzichte van 2005, zo staat in de vrijdag naar buiten gebrachte ambities van het Deense concern.

Lees verder onder de tweet.

In 2050 zou de productie volledig klimaatneutraal moeten verlopen. Zogenoemde duurzaamheidscertificaten voor de leveranciers moeten daarbij helpen. Tot dusver is aan 100 varkensleveranciers van Danish Crown zo’n duurzaamheidscertificaat toegekend. Eind dit jaar moet 90% van de (op de Deense thuismarkt) aan Danish Crown geleverde varkens van boeren komen die voor het certificeringsexamen zijn geslaagd.

Klimaateffect varkensvleesproductie neemt al jaren af

Overigens is het klimaateffect van de varkensvleesproductie op de thuismarkt tussen 2005 tot 2016 al met 25% gereduceerd. Dat blijkt uit in opdracht van Danish Crown uitgevoerd onderzoek. Tegen die achtergrond spijt het CEO Jais Valeur dat het concern zijn duurzaamheidsinspanningen niet eerder wijd en zijd bekend heeft gemaakt. “Het varken heeft ten onrechte voor schut gestaan voor zijn klimaateffect. Dat is jammer, want achteraf bekeken, hadden we er al vanaf het midden van vorig decennium over kunnen beginnen. Gedane zaken nemen echter geen keer. De resultaten zijn er echter niet minder om, en nu introduceren we een concept waarmee we kunnen communiceren en waar zowel onze afnemers als consumenten achter kunnen staan”, gelooft Valeur.

De duurzaamheidsinspanningen richten zich, los daarvan, niet alleen op de primaire productie bij varkenshouders. Ze gelden voor alle activiteiten, van water- en energiefabriek tot emballage en transport.

Betere verwaarding van vlees moet kunnen, maar niet direct

Een gegarandeerd hogere vleesprijs zit er voor leveranciers met een certificaat niet in. “Het is niet zo dat het meteen na de certificering wat oplevert. Wel is het belangrijk dat we kunnen aantonen dat er, afhankelijk van de herkomst, verschillen zijn tussen vlees. Dat moet geld waard zijn, maar dat komt niet van vandaag op morgen”, erkent coöperatievoorzitter Erik Bredholt.

Of registreer je om te kunnen reageren.