Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt stabiliseert

Het aanbod op de biggenmarkt groeit weer gestaag. Maar hoewel het bij handelaren aangemelde aantal biggen wekelijks weer wat oploopt, blijft er nog wat krapte.

Doordat een deel van de vermeerderaars gestopt is, blijft van krappe volumes nog wel even sprake. Maar over een week of 4 à 5 voorzien marktpartijen wel een toename van het aanbod.

Vooral de varkensprijs zal bepalen wat dit doet met de prijs. Deze week stijgt de notering van Vion met € 1 naar € 47,50 per big (€ 43,58 excl. BTW). De DCA Best PigletPrice staat met € 44 per big deze week € 0,50 hoger dan vorige week. De verwachting is dat het plafond daarmee wel ongeveer bereikt is. De stappen omhoog zullen kleiner worden of stabiliseren. Bij de huidige biggenprijs moeten vleesvarkenshouders straks € 1,50 tot € 1,55 per kilo beuren om uit de kosten te komen. Nu de varkensprijs daar nog ruim onder zit, wordt de drempel om te kopen steeds groter. Vooral de Duitse vleesvarkenhouders willen nu toch eerst verhoging van hun opbrengst zien, voordat ze bereid zijn nog meer voor een big te betalen.

Echter als de varkensprijs wel significant gaat stijgen, dan krijgt ook de biggenprijs weer meer ruimte naar boven. Kopers blijven dan komen, puur omdat de stemming in de markt dan verbetert.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.