Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleesmarkt houdt varkensmarkt in zijn greep

Een poging van Duitse producenten om de varkensprijs te laten stijgen strandde vorige week.

Het aanbod neemt af, waardoor de perspectieven verbeteren. Zolang de situatie op de vleesmarkt niet verbetert, blijft de varkensmarkt volledig op slot. Als er vorige week iets duidelijk is geworden is het dat wel. Waar de markt in Nederland voortkabbelde, vond in Duitsland een gevecht plaats tussen varkensproducenten en slachterijen.

De Nederlandse varkensmarkt zette zijn stabiele koers onverminderd voort. De aanvoer van slachtrijpe dieren is nog altijd ruim voldoende en de prijzen houden hun vlakke lijn. De noteringen van Vion, Compaxo (€ 1,21), Pali Group (€ 1,35) en Van Rooi Meat (€ 1,22) veranderden niets aan hun basisprijs. Ook deze week houdt Vion de koers stabiel op € 1,39 per kilo.

Marktsituatie ondveranderd

Oorzaak van de malaise is de vleesmarkt. De toelichting van Vion op de notering heeft exact dezelfde strekking als die van vorige week: het aanbod aan slachtvarkens is ruim en dieren zijn zwaar. De prijzen op de vleesmarkten zijn gemiddeld gelijk gebleven, waarbij er voor de schouders en nekken wat ruimte is, maar de opbrengsten van de bijproducten en de maagdarmpakketten wat onder druk staan. In een week tijd is de marktsituatie dus niet verslechterd, maar ook niet verbeterd.

En dat was wel waar boeren en handelaren op hadden gehoopt. Dat de laatste overtollige varkens door doorschuiven met hulp van Duitse slachterijen met hun grotere slachtcapaciteit snel zouden zijn weggewerkt en dat de Nederlandse markt zich zou optrekken aan de Duitse markt waar meer ruimte leek.

Vereinigungspreis

Die markt leek vorige week echt in beweging te komen. Na maanden een vlakke koers gevaren te hebben, verhoogde Producentenkoepel VEZG zijn Vereinigungspreis met 4 cent naar € 1,40 per kilo geslacht gewicht. Toen de Duitse slachterijen midden vorige week de prijsverhoging van deze toonaangevende prijs niet volgden, vervloog die hoop ook weer snel.

Varkensvakbond ISN reageert woedend

Varkensvakbond ISN reageert woedend dat slachterijen de prijsverhoging waar vleesvarkenshouders al maanden naar uitkijken niet doorvoeren nu er ruimte komt. De vakbond wijst op de teruglopende slachtaantallen en slachtgewichten. Slachterijen zijn op hun beurt vol onbegrip over het afdwingen van een prijsverhoging die niet gedragen wordt door opbrengsten uit de vleesmarkt.

Onzekerheid op Duitse markt

De ontstane patstelling gaf onzekerheid op de Duitse markt. Na weken van stijging reageerde internetbeurs Teleporc vorige week vrijdag met een daling van maar liefst 6 cent. Deze duikelde van € 1,49 naar € 1,43 per kilo. Deze week is sprake van stabilisatie. Net als vrijdag werden ook op de dinsdagveiling veel aangeboden partijen niet verkocht, omdat verkopers een duidelijk hogere prijs in gedachten hebben dan het huidige veilinggemiddelde. Het veilinggemiddelde wist daarmee weer een centje winst te pakken en op € 1,44 per kilo te eindigen.

Evengoed is volgens varkensvakbond ISN het aantal beschikbare slachtvarkens beperkt en de vraag vanuit de slachterijen groot. Het gerucht gaat zelfs dat grote slachterijen daarom in de praktijk meer betalen dan de door hen uitgevaardigde noteringen.

Iedereen levert vlot

Doordat in Nederland de noteringen opnieuw gelijk bleven, houden varkenshouders geen varkens meer vast in de hoop dat de volgende week meer op zullen brengen. Iedereen levert vlot en daardoor lijkt het volgens handelaren dat er nog steeds volop varkens zijn. Maar ze merken ook dat er vanuit de afnemers steeds meer aan de varkens getrokken wordt. Het aanbod zal daardoor na deze week teruglopen, zo is de verwachting.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • grolschzetor

    Het gerucht gaat zelfs dat grote slachterijen daarom in de praktijk meer betalen dan de door hen uitgevaardigde noteringen....dat is toch gewoon de waarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.