Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Ook combi-wasser in België zakt voor geurexamen

Diverse media kondigden afgelopen week het succes van gecombineerde luchtwassers in België aan.

Combi-wassers halen het wettelijke ammoniak-verwijderingsrendement van 70% in de meeste gevallen. Zo luidde de conclusie van Vlaamse onderzoekers van landbouwonderzoeksinstituut ILVO. Echter geen reden tot grote vreugde: de geurreductie bleef achter met een gemiddeld rendement van slechts 42%. De WUR deed voor Nederland vorig jaar al onderzoek naar ammoniak- en geurreductie. De onderzoeksmethodes blijken echter nogal verschillend te zijn.

Combi-wassers in Nederland falen

In Nederland werd het wettelijke ammoniak-verwijderingsrendement door combi-wassers niet gehaald (59%), concludeerde de WUR afgelopen jaar. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deden zij onderzoek naar ammoniak- en geurreductie door luchtwassers op varkenshouderijen. De commotie die afgelopen jaar ontstond over de luchtwassers ging vooral over de teleurstellende geurreductie. Deze bleek gemiddeld 40% te zijn, in plaats van het verwachte reductieniveau van 81%.

Verschillende onderzoeksmethode

“Toch zijn de resultaten en methodiek van beide onderzoeken moeilijk te vergelijken”, zegt milieutechnoloog Roland Welse van de WUR. Ten eerste heeft de WUR steekproefsgewijs eenmalig 29 combi-wassers gemeten. Het ILVO heeft in 1 jaar 4 metingen gedaan bij 4 verschillende combi-wassers. Daarnaast verschillen de typen luchtwassers. De WUR maakt onderscheid tussen combi-wassers, chemische wassers en biologische wassers. Het ILVO maakt onderscheid tussen biobedden, gecombineerde biologische luchtwassers en gecombineerde chemische luchtwassers. “Toch wijken de gemiddelde reductiewaarden van de 4 combi-wassers van het ILVO (48%, 38%, 52% en 30%) weinig af van de gemiddelde geurreductie in Nederland (40%)”, besluit Melse.

Halvering reductienormen

Als gevolg van de tegenvallende resultaten viel afgelopen zomer het doek voor combiluchtwassers in Nederland: het ministerie halveerde de reductienormen en de geurreductie van combi-wassers bleek gelijk aan enkelvoudige luchtwassers. Hoe kan het nou dat de combi-wassers de verwachte geurreductie en ammoniakreductie niet halen? De testresultaten zagen er veelbelovend uit, maar toch blijft het resultaat achterwege, zo blijkt uit het Belgische en Nederlandse onderzoek.

Waarom combi-wassers rendement niet halen

Volgens onderzoekers van de WUR wordt een deel van de verschillen tussen de verwachte en werkelijke reductie veroorzaakt doordat de normen van combi-wassers gebaseerd zijn op Duits onderzoek. De geurlaboratoria gebruiken een andere meetmethodiek dan Nederland. De laboratoria voldeden echter wel aan de Europese norm voor het uitvoeren van geurmetingen. Ten tweede zijn de wassers destijds getest onder andere omstandigheden: in Duitsland gelden andere dimensioneringscriteria voor stallen. Ten slotte stellen de onderzoekers dat combi-wassers technisch onvoldoende kunnen functioneren, als gevolg van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of onvoldoende procesbewaking.

Volgens de WUR vragen de tegenvallende reductiewaarden van combi-wassers om verbetering van de luchtwastechniek.

Laatste reacties

 • 8911077012

  wie meet hoe
  wie meet waar
  waar leggen ze de lat
  waar verleggen ze de lat
  waneer draaien ze alle boeren de nek om
  WELK PEST VARKEN KOMT HET EERST UIT HET BOS OF UIT DEN HAAG
  wie het weet mag het zeggen
  wel dat duurt niet lang op deze manier

 • farmerbn

  Lang leve de gelijkheid in Europa.

 • john***

  het probleem hier waren ook de grote verschillen in de metingen, de ene periode bijna 90% en een periode een reductie van 20% of minder als gevolg van een storing. Meestal wordt hiervoor een storing als oorzaak aangewezen. Nu moet je je eens voorstellen dat je als burger langs een stal woont waar het proces in storing valt en je ineens de geur krijgt van 3000 varkens terwijl je dat niet gewoon bent.. De reductie is dus mogelijk maar de processen moet stabieler gaan draaien.. een mooie uitdaging.

 • yep

  procesbewaking wordt altijd genoemd, maar wat valt er nu te bewaken aan een biocombiluchtwasser. Het enigste wat hij doet is spuien bij een geleidbaarheid van 18 mS, de rest helemaal niets..... Ja er wordt pH gemeten, maar tot voor kort mocht je daar niet op bijsturen, nu wel, maar daar zijn de meeste wassers niet voor ingericht. Dus al zou de pH sensor afwijken, voor het proces veranderd er toch niets.
  Ik vind het aandachtspunt: onderhoud, ver overschat

Of registreer je om te kunnen reageren.