Varkenshouderij

Achtergrond

Hoge gezondheidsstatus, laag antibioticagebruik

Het zeugenbedrijf van Henkjan ten Kate heeft een hoge gezondheidsstatus. De ziektedruk is laag.

Henkjan ten Kate heeft in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met 400 zeugen, 110 melkkoeien en 100 hectare land. Frievar-deelnemer Ten Kate werkt met een alternerend vierwekensysteem. Hij hanteert een speenleeftijd van 3,5 week en speent afwisselend op maandag en donderdag.

De keuze voor het vierwekensysteem betaalt zich uit, zo vertelt de zeugenhouder. “Met dit managementsysteem kun je je goed focussen. Dat bevalt mij heel goed.”

Het bedrijf van Ten Kate heeft een hoge gezondheidsstatus en is onder meer vrij van PRRS.
Het bedrijf van Ten Kate heeft een hoge gezondheidsstatus en is onder meer vrij van PRRS.

Als Frievar-deelnemer werkt Ten Kate met de Friverdi-zeug, de eigen zeugenlijn van het ketenconcept. “Het is een super rustige zeug”, aldus Ten Kate. Het aantal levendgeboren biggen is 14,4. Ten Kate speent 13 biggen per worp, de uitval in de kraamstal is 10%.

Dierdagdosering van 0,3

Het bedrijf van Ten Kate heeft een hoge gezondheidsstatus en is onder meer vrij van PRRS. Met een dierdagdosering van 0,3 is het antibioticagebruik erg laag. Ten Kate prijst zich gelukkig met het feit dat hij weinig zieke dieren heeft. Zo nu en dan komt het voor dat hij in de stal een zeug met gezondheidsproblemen aantreft.

“Ik werk met voerligboxen met uitloop. Als een zeug zich niet lekker voelt, dan zie ik dat snel. Het dier blijf liggen en vreet haar voer niet op.” De zeugenhouder neemt in dat geval niet direct maatregelen. “Jij en ik voelen ons ook weleens wat minder. Dat is bij zeugen net zo.”

Maximaal 3 keer antibiotica

Ten Kate is geduldig. Hij zet de zeug vast en kijkt de situatie vervolgens eerst een dagje aan. Is het dier dan nog niet opgeknapt, dan gaat hij over tot actie. De zeug wordt apart gezet in een hok met strooisel en krijgt een pijnstiller/ontstekingsremmer (Novem 20) toegediend. “Dat helpt vaak goed.”

Ten Kate streeft ernaar om de zeug snel weer op te lappen en binnen een week terug te plaatsen in de groep. Toch lukt dat niet altijd. Kreupele zeugen worden langer vastgehouden en krijgen een antibioticabehandeling. Ten Kate dient maximaal 3 keer antibiotica toe. Indien de behandeling niet aanslaat, dan neemt hij noodgedwongen afscheid van het zieke dier.

Als Frievar-deelnemers werken we allemaal met dezelfde dierenartsenpraktijk

“Gelukkig komt dat niet vaak voor”, aldus de zeugenhouder, die iedere 4 weken bezoek krijgt van de dierenarts. De Frievar-deelnemers werken allemaal met dezelfde dierenartsenpraktijk. Ten Kate ervaart de onderlinge samenwerking met andere aangesloten varkenshouders als prettig. “We komen zo nu en dan bijeen en voeren overleg. Je kunt van elkaar leren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.