Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Duitse varkensprijs stijgt en blijft gelijk

Het is spannende week op de Duitse varkensmarkt.

De toonaangevende Duitse varkensnoteringen lopen uiteen omdat producenten en slachterijen een heel andere kijk op de markt hebben. Producentenvereniging VEZG verhoogde woensdag 6 februari zijn notering met 4 cent naar € 1,40 per kilo omdat het aanbod van slachtrijpe dieren terugloopt. De slachterijen willen dat niet betalen. Zij houden vast aan het prijsniveau dat al maanden gehanteerd wordt: € 1,36 per kilo.

Varkensvakbond ISN is woedend dat de slachterijen de prijsverhoging waar vleesvarkenshouders al maanden naar uitkijken niet doorvoeren nu er ruimte komt. De vakbond wijst op de teruglopende slachtaantallen en slachtgewichten. De afgelopen 2 weken daalde het aantal slachtingen met 40.000 per week. In de eerste 5 weken van dit jaar ligt het aantal slachtingen bijna 5% lager dan het aantal vorig jaar. Vooral slachterij Westfleisch wordt aangekeken als boosdoener. De slachterij was de eerste die aangaf met een eigen notering, een zogenoemde ‘Hauspreis’, te komen als de varkensprijs zou stijgen. De slachterij uit Münster is echter een coöperatie, die daarmee volgens ISN niet opkomt voor het belang van zijn achterban.

Hogere prijs houdt geen stand

Slachterijen zijn op hun beurt vol onbegrip over het afdwingen van een prijsverhoging die niet gedragen wordt door opbrengsten uit de vleesmarkt. De paar procent lagere aanvoer waar de producenten op duiden staat volgens de slachterijen niet in verhouding tot de moeizame verkoop. Er wordt ieder jaar wat minder vlees gegeten en daardoor is ook wat minder aanvoer nodig om de behoefte te dekken. Slachterijen zijn blij met de lagere aanvoer omdat ze het product dan ook vers kunnen verkopen. Ze wijzen erop dat de afgelopen maand veel vlees is ingevroren. De concurrentie op de vleesmarkt, in Europa veroorzaakt door Spanje, Frankrijk en België, maar ook in Azië door concurrentie uit Amerika zorgt nog steeds voor flinke prijsdruk.

De Duitse slachterijen voelen zich niet begrepen door de producenten en noemen ‘een dergelijke hetze’ zinloos omdat een hogere prijs niet lang stand zal houden. Slachterijen aanspreken op het voeren van ‘Hauspreise’ vinden ze eveneens onterecht: het zijn niet de slachterijen, maar de producenten die afwijkend zijn gaan noteren.

Tönnies betaalt 1 dag meer

De Duitse slachterijen hanteren deze week een notering van € 1,36 per kilo geslacht gewicht. Al betaalt slachterij Tönnies voor dieren die op donderdag 7 februari geleverd worden € 1,40 per kilo uit. De dag erna wordt weer tegen het oude niveau uitbetaald. Reden voor de incidentele verhoging is dat de slachterij zijn notering een dag later bekend maakte dan gebruikelijk, waardoor leveranciers niet tijdig geïnformeerd zijn over de hoogte van de prijs.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • stuij45

    Stijgt en blijf gelijk kan niet

Of registreer je om te kunnen reageren.