Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensmarkt begint te bewegen

De Nederlandse varkensmarkt blijft ook deze week stabiel.

De aanvoer aan slachtrijpe dieren is nog altijd ruim voldoende en de prijzen houden hun vlakke lijn ook deze week vast. De notering van Vion blijft deze week stabiel op € 1,35, maar ook Compaxo (€ 1,21), Pali Group (€ 1,35) en Van Rooi Meat (€ 1,22) veranderen niets aan hun basisprijs.

Het overaanbod neemt wel snel af, zo merken handelaren. Zij zien daarnaast dat er momenteel volop Nederlandse varkens in Duitse slachterijen worden geslacht, omdat op de Duitse markt meer ruimte is. Ook de gewichten zijn nu nog hoog, net onder 100 kilo, maar wel dalende. Dat maakt dat de vooruitzichten voor volgende week beter zijn.

Hoe de Nederlandse markt er dan bij staat, zal mede afhangen van de ontwikkelingen op de Duitse varkensmarkt. Die lijkt nu echt in beweging te komen. Na maanden met een vlakke koers, gaat de Vereinigungspreis van de VEZG deze week 4 cent omhoog en komt daarmee op € 1,40 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse slachterijen zitten er flink mee in hun maag. Aan de ene kant hebben ze te maken met een nog altijd beroerd lopende vleesmarkt, die eerder naar prijsverlaging neigt dan naar een stijging. Aan de andere kant is er het afnemende aanbod aan slachtrijpe dieren en daarbij behorende stijgende prijzen die vanuit de producentenkant worden aangegeven.

Woensdagochtend dreigden de slachterijen nog met zogenoemde ’Hauspreise’ als de VEZG haar notering zou verhogen. Zij zouden hun koers op € 1,36 houden en het was ‘take it, or leave it’ voor veehandelaren. Boeren die voor dat bedrag niet wilden leveren, zouden hun varkens mogen houden.

Uiteindelijk blijken de hakken toch niet zover in het zand, en wordt er naarstig gezocht naar een passend antwoord. Die wordt gevonden in uitstel. Slachterijen broeden langer dan gebruikelijk op de te nemen stappen en maken hun notering pas donderdag bekend. Het blijft dus nog spannend hoe de uitbetaalprijzen van de Duitse slachterijen deze week uitpakken. Maar als de prijsverhoging nu niet komt, is die niet ver meer weg.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.