Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenexport richting Spanje verdriedubbeld

Het aantal biggen dat in 2018 richting Spanje is gegaan is in 2018 3 keer over de kop gegaan ten opzichte van 2017.

Volgens cijfers van RVO.nl zijn er in 2018 in totaal 946.387 biggen vanuit Nederland richting Spanje geëxporteerd. Ondanks dat na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in België de export richting het Zuid-Europese land als lastiger ervaren wordt door de biggenhandel. Uit cijfers van RVO.nl blijkt dat in het najaar van 2018 toch nog veel biggen naar Spanje zijn geëxporteerd. Biggen die naar Spaanse vleesvarkenshouders gaan moeten gegarandeerd vrij zijn van AVP. Nederlandse vermeerderaars moeten hierdoor 10% van de biggen bloed tappen voordat ze richting Spanje mesters kunnen.

Meeste biggen naar Duitsland

Traditiegetrouw neemt buurland Duitsland de meeste Nederlandse biggen af. In 2018 werden er 4.3 miljoen biggen geëxporteerd naar Duitsland, dat is wel een daling van 2,5% ten opzichte van 2017.

Ondanks de uitbraak van AVP in België zijn er vorig jaar toch nog 934.241 biggen richting België en Luxemburg geëxporteerd. Een daling van 2,3% ten opzichte van 2017.

Italië en Polen staan op de vierde en vijfde plek in de top 5 van exportlanden. De export van Nederlandse biggen naar Italië kende vorig jaar een groei van bijna 12%, terwijl het aantal biggen richting Polen onder druk staat van de Deense biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.