Varkenshouderij

Achtergrond

Biggen worden schaarser, prijs stijgt verder

De vraag naar biggen blijft onverminderd groot. Het aanbod is echter gering. De biggenprijs blijft daardoor stijgen.

Iedereen wil biggen hebben, en niemand heeft ze over. Vrije biggen zijn bijna niet meer te verkrijgen. Handelaren melden dat alles in de vaste koppelingen blijft en dat het zelfs al lastig wordt om die vol te houden.

En daar komt nog bij dat de varkens verschrikkelijk hard groeien momenteel. Daardoor loopt menig mester een week voor in de planning. Dat betekent dat extra biggen nodig zijn. In de gevallen waar het niet lukt de vaste koppelingen te vullen, moeten mesters een week langer leegstand accepteren of hun slachtvarkens zwaarder laten worden.

De biggenprijzen vertonen in deze vraagmarkt een opwaartse lijn. De BestPigletPrice staat deze week € 0,50 hoger dan vorige week, op het ronde getal van € 40 per big. De notering van Vion stijgt van € 41 vorige week, naar € 42 deze week.

Minder biggen dan andere jaren

Het tekort aan biggen is niet uniek, het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Dit jaar is de afname in het aanbod aan biggen echter groter dan eerdere jaren. De langdurige tropische hitte van afgelopen zomer heeft zijn weerslag op de vruchtbaarheid gehad. Er waren meer terugkomers dan andere jaren en de koppels grootgebrachte biggen zijn kleiner.

Doordat de vleesvarkensprijs nog altijd niet aantrekt, krijgen mesters steeds meer moeite met het duurder worden van hun uitgangsmateriaal. Handelaren merken dat het niet alleen bij gemopper blijft, maar dat varkenshouders ook steeds meer moeite krijgen om rekeningen op tijd te betalen.

De verwachting is dat het aanbod de komende weken beperkt blijft. Daardoor zal de biggenprijs zijn opwaartse trend blijven houden. Zeker als de vleesvarkensprijs gaat stijgen. Dan neemt de weerstand waaronder mesters nu de stijgende biggenprijs accepteren wat af en zal de stijgende lijn zich versneld doorzetten.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.