Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Biggen komen weer te koop

Een big is een schaars product dezer dagen. En omdat er niet veel beschikbaar zijn, zijn kopers gretig omdat de noteringen week op week stijgen.

Volgende week kost dezelfde koppel meer. Voor mesters die met vaste koppelingen werken zit er soms niet anders op dan een week wachten, gewoon omdat de vermeerderaar het uitgangsmateriaal niet kan leveren.

Goede vraag uit Spanje

Hoewel handelaren merken dat de markt wel wat verandert. Anders dan afgelopen weken zijn weer koppels biggen te koop. De vraagprijs ligt op een hoog niveau; inclusief btw tussen € 55 en € 60 per dier. Ook voor exportbiggen, en zeker de ‘gatenvullers’, worden dergelijke prijzen genoemd. Deze zijn voornamelijk het gevolg van de goede vraag uit Spanje. Dat is volgens exporteurs een smalle basis. Zij merken dat landen als Hongarije en Roemenië, waar de varkensprijs € 0,15 onder die in ons land zit, voor deze prijzen niet meer meedoen. Ook de kooplust van Duitse afnemers is duidelijk lager. Zij laten hun stallen leeg of vullen die met goedkopere biggen uit Denemarken.

Biggenaanbod neemt toe

De reguliere noteringen stijgen wederom met € 1 tot € 1,50. De DCA BestPigletPrice komt daarmee op € 42,50 per big. De notering van Vion gaat van € 44 naar € 45,50 per dier. Op de batterijen en in de afdelingen met gespeende biggen in ons land nemen de aantallen weer wat toe. Het biggenaanbod zal dus de komende weken wat toenemen. Wat dit met de prijs zal doen, is sterk afhankelijk van de varkensprijs. Als die op het huidige niveau blijft voortkabbelen, zal de biggenprijs afvlakken of zal er zelfs mogelijk wat prijsdruk komen. Maar als die stijgt, dan verbetert de stemming in de markt. Dat stimuleert de vraag en zal het stijgende biggenaanbod ook vlotter en tegen hogere prijzen worden opgenomen door de mesters. Met carnaval zit die opleving er nog niet in, dus voor komende week wordt voortzetting van de huidige licht stijgende prijslijn verwacht.

Prognose: lichte prijsstijging

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Laatste reacties

 • adriemulders

  van de zomer ook allemaal naar je spaanse vrienden brengen,heren!!!

 • RIEN65

  Het is wel raar. De markt schreeuwt om biggen maar de noteringen willen maar niet omhoog. Wie hangt hier aan de rem?

 • Mtstermors1

  De slachterijen hangen aan de rem. De varkens zullen eerst duurder moeten worden anders komt dat niet goed. Anders houd dit geen stand zo en hebben we er allemaal niks aan. Met dat gejojo

 • adriemulders

  RIEN65;een varkens prijs van 1.45,al vier maanden lang??

 • RIEN65

  Maar fokkers profiteren nu niet van een schreeuwend tekort aan biggen.

 • qwertyuiop

  de fokkers profiteren ongeacht de prijs van weer in de hoogte gestegen toeslag op de geleverde biggen dit jaar.
  de mester moet het gelach weer betalen !!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.