Varkenshouderij

Achtergrond 25 reactieslaatste update:14 dec 2019

Varkensprijs gaat flink omlaag

Na weken van stijging gaat de varkensprijs in de week voor kerst ineens omlaag. De notering van Van Rooi Meat daalt komende week € 0,20 per kilo. De DCA Beursprijs 2.0 is niet vastgesteld door de onzekere marktsituatie.

De varkensprijs kende dit jaar maar 1 weg, en dat is omhoog. Alleen de eerste week van juli, week 27 daalde de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens eenmalig 9 cent. En na een hele lange periode van stabiele notering in de zomer trok de Beursprijs eind oktober verder aan. De prijslijn gaat vanaf dat moment stijl omhoog tot begin december € 1,95 is bereikt. En waar menigeen had gerekend op een rustig en stabiel verloop het jaar uit, komt er nu ineens zand in de zo soepel lopende raderen van de varkensmarkt. Van Rooi Meat maakte vrijdag 13 december bekend dat zijn varkensnotering volgende week op € 1,70 per kilo staat. Dat is maar liefst € 0,20 lager dan deze week.

Het zorgt zelfs voor de uitzonderlijke situatie dat de vaststelling van de DCA Beursprijs voor vleesvarkens is uitgesteld. Normaal wordt deze bepaald op de vrijdagavond voorafgaand aan de week waar die voor geldt, maar komende week vindt definitieve vaststelling pas op woensdag 18 december plaats.

Prijsdaling in China sleept Europa mee

De oorzaak van de onzekere marktsituatie ligt in Azië. In China is de varkensprijs in 3 weken tijd bijna 20% gezakt. De prijs is zodanig gekelderd dat het vlees dat van overzeese bestemmingen onderweg is en hier in vrieshuizen ligt, niet meer kan worden afgerekend tegen de prijs waarvoor het besteld is. Dat is een miljoenenstrop voor exporteurs.

Van Rooi Meat was de eerste slachterij die eind oktober de florerende afzet in China door te laten klinken in de varkensprijs door deze met 3 cent te verhogen en is ook de eerste die nu aan de noodrem trekt. In totaal is de varkensprijs van Van Rooi sinds oktober 19 cent gestegen, van € 1,71 naar € 1,90 per kilo deze week. Met de prijsverlaging nu zet de slachterij uit Helmond de varkensprijs terug op het oude niveau.

De forse verlaging is een bewuste keuze. Deze week min 10 en de week erop weer, is in de volle weken voor kerst een nog slechtere optie. “Niet iedereen kan in de eerste week kunnen leveren, dus dan krijg je nog veel meer scheve gezichten”, zo verwacht Addy van Rooi. De slachterijdirecteur heeft er begrip voor dat varkenshouders ook met deze beslissing niet blij zullen zijn. “Het kan niet anders. Het roer moet om. Er is zoveel vlees onderweg. Dit is een financieel een enorme strop. We kiezen voor continuïteit en proberen daarmee uiteindelijk ook het beste voor onze boeren te doen.”

Van Rooi ziet nog altijd veel kansen op de Chinese markt, maar hij verwacht ook dat deze niet voor half februari aantrekt. Dat is enkele weken na de viering van het Chinese nieuwjaar op 25 januari.

Andere slachterijen overwegen ook verlaging

Ook van andere slachterijen wordt gezegd dat ze prijsverlagingen van € 0,10 tot € 0,20 per kilo zouden overwegen. Het gaat dan zowel om slachterijen in Nederland als in Duitsland. De grote Duitse slachterijen noemen al een paar weken dat ze hun notering voor kerst nog wat naar beneden willen bijstellen, zoals ook de Denen vorige week deden met een verlaging van 4 cent, maar ze hebben die stap toe nu toe nog niet gezet. Ook de slachterij die aanvankelijk deze prijs slechts van woensdag tot zaterdag garandeerde, bevestigde vrijdagavond dat het gewoon de hele week de prijs stabiel houdt op € 2,03 per kilo.

Prognose: prijsverlaging.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • john***

  de kerstbonus en vakantie van het personeel moet weer betaald worden..

 • sjaakie

  Fijne kerst alle ✌️😳

 • peters

  Nou, de biggen dan ook maar min 20 euries volgende week

 • KFB

  Lijkt toch nergens op! En ook nog beweren dat het niet anders kan?? De maffia is weer bezig👍

 • Tinus1

  Exporteerd Denemarken naar een andere China?

 • pigfarm-consultancy

  Ik weet niet waar die slachterijen de Chinese prijzen en daling % vandaan halen! Toen de prijs in China rond de 15CNY lag was dit in NL rond de €1,50. De prijzen zullen in China misschien niet op het huidige niveau blijven, maar zeker nog jaren tussen de 20 en 30 CNY. Iets klopt er niet ten nadele van de NL boer. (Delen door 7,5 en je hebt de prijs in €/kg levend):
  04-Dec-2019ChinaLive
  33.19CNY / kg +0.930
  27-Nov-2019ChinaLive
  32.26CNY / kg -0.820
  20-Nov-2019ChinaLive
  33.08CNY / kg -2.960
  13-Nov-2019ChinaLive
  36.04CNY / kg -2.140
  06-Nov-2019ChinaLive
  38.18CNY / kg -0.530
  30-Oct-2019ChinaLive
  38.71CNY / kg +1.800
  23-Oct-2019ChinaLive
  36.91CNY / kg +3.750

 • ruudcle1

 • Slan

  Geen biggen kopen komende week

 • markt

  wknr prijs china prijs nl

  25 - 2.08 - 1.71
  28 - 2.22 - 1.72
  31 - 2.40 - 1.63
  34 - 2.95 - 1.76
  36 - 3.36 - 1.76
  38 - 3.50 - 1.76
  40 - 3.58 - 1.76
  42 - 4.30 - 1.76
  44 - 5.02 - 1.76
  45 - 4.95 - 1.81
  46 - 4.68 - 1.81
  47 - 4.29 - 1.84
  48 - 4.19 - 1.91
  49 - 4.31 - 1.95

  klinkt allemaal erg logisch dat prijsdaling aan marktsituatie in china ligt en niet aan uitvallen slachtdagen haha

 • sjaakie

  Meneer van rooy mag van mij best een paar plaatsen zakken in de quote 500 eerst al maanden flink geld verdienen en nu rigoureus 20 cent verlagen , meneer van rooy het stijgen ging ook niet met 20 cent tegelijk omhoog ! En dan nu FF alle boeren een kut kerst bezorgen ............ met benieuwd hoe het met de biggen gaat idd .......

 • KFB

  -50 cent

 • Piggy100

  <>

  Op de bovenstaande link ziet u het vermogen van van Rooi, ze willen vast dit eigen vermogen en hun winst verdubbelen.
  Wordt het niet eens tijd om daar de boel stil te leggen qua afvoer?

 • @Piggy100, mooie locatie voor één FDFgroep a.s. woensdag. En dan geen veewagens tegenhouden alleen de uitgaande koelwagens

 • M. Taken

  In china zitten hele regio's al maanden zonder vlees. Vlees wat volgende week verkocht wordt, wordt ruim na nieuwjaar in China verkocht in een markt waar al een ruim te kort is. Ik geloof niet dat zuid, oost en zuid oost Europa gaat stoppen met biggen kopen. Weinig biggen is weinig vlees in maart. Boerderij schrijf 13 december dat de slachtzeugen volgende gelijk blijven en even later wil de nieuwe Tönnies de Trendsetter voor Europa worden. Moet wel een heel goed gevoel geven voor een " kleine " slachterij zoveel macht uit te willen oefenen. Een nieuwe Donald Trump misschien wel. We gaan het zien wat er gaat gebeuren maar bij mij is het altijd Al geweest, je ziet elkaar altijd 2 keer in het Leven. Komt er geen asp dan moet je precies dan als ze weer varkens nodig hebben juist die gene niet beleveren die je als eerste laten vallen om een kleinere periode te overbruggen om rust in de Markt te behouden. Feit is altijd al geweest er zijn mensen die nooit genoeg hebben en hoe meer ze verdienen hoe onaangenamer ze worden. Dat wordt een levenssteil. Veel succes allemaal en als er geen asp komt, dan komen er momenten genoeg diegene te laten liggen die ons nu links laten liggen

 • stuij45

  Hé piggy 100 ga zelf lekker varkens slachtten jo

 • jos segeren

  goed verwoord m. Taken !!

 • farmerbn

  @stuij45: Dus tegen een ontevreden leraar zeg je : Ga zelf een school beginnen jo

 • famboenink@hetnet.nl

  gisteren heeft trump wel een vleesdeal met china gesloten

 • drikhend

  Het is al jaren zo dat er eigenlijk geen handel meer is tussen slachterijen . Er zijn meestal meer dan voldoende varkens om aan de vraag van vlees te kunnen voldoen . Dus ze hoeven niet te vechten voor de laatste varkens . Vroeger waren er meer slachterijen en had de handel en de boer meer keuze . En in deze komende weken is de aanvoer eerder groter dan de slachtcapaciteit . Dus is het de kans om de prijs te drukken want er zit niemand verlegen om meer varkens .En de meeste familie bedrijven draaien goed en verdienen goed omdat zij een beleid voor de langere termijn voeren . Wat bij een VION in verleden zeker niet gebeurd is . Daar heeft men veel geld verbrast in buitenlandse avonturen .Hadden ze dat niet gedaan en een beleid gevoerd voor zekerheid op lange termijn in plaats van de grootste te willen zijn . Waren daar ook veel centjes overgeschoten . Die dan natuurlijk als goed is bij de boer terecht waren gekomen

 • niet

  Knap dat van Rooi de prijs nu ineens voor die tijd bekend kan maken!! Bravo!! Komt een andere tijd hopelelijk laten de varkenshouders dan van Rooi zitten!! Effe zakken vullen voor kerstdiner.

 • Roy Nillesen

  Leuk bericht maar dit is om boeren wat angst te geven, Momenteel is er onvoldoende vlees beschikbaar er zijn vorige week 40 duidend ton staats reserven uitgeleverd voor het nieuwjaars feest hierdoor is de prijs stabiel geworden maar begint alweer te stijgen in het noorden van China, De gemiddelde prijs staat momenteel op 60rmb per kg levend €7.80 dus er is voldoende ruimte......boeren hebben nu ruim 3.000rmb winst per afgeleverd varken
  Het is onlogisch om prijzen hard te laten zakken, dit zou alleen in het voordeel van de slachthuizen uitwerken. Groetjes uit China 🐷

 • adriemulders

  slechte honden zijn het,ze hebben er iedere week van 2019 een miljoen aan gewonnen!!,en nu ze de kans hebben omdat het rond deze tijd moeilijk is om de varkens geslacht te krijgen,zijn ze er als de kippen bij,ben maar trots op je zelf van rooi..

 • RJM v.d. Heijden

  Beste Jacco, leg eens uit hoe jij aan je informatie komt. Uit de reacties uit China blijkt dat er niets van klopt dat de varkensprijs daar 20% daalt.
  Echt slecht dat je meewerkt aan de stemmingmakerij van van Rooij. Beter is om eerst je verhaal te onderbouwen. Van Rooij zal bij jou ook wel een rollade komen brengen voor kerst. We lezen nog wel waar je verhaal op gebaseerd is.

 • Snel

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • BertBertjes

  famboenink@hetnet.nl heeft ook op zitten letten. Er komt weer concurrentie aan.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.