Varkenshouderij

Achtergrond

Teleporc levert cent in

Met nog anderhalve week te gaan tot kerst neemt de kooplust van slachterijen duidelijk af. De gemiddelde prijs op de Duitse internetbeurs Teleporc zakt naar € 2,08 per kilo.

Met nog anderhalve week te gaan tot kerst komt de varkensmarkt duidelijk in rustiger vaarwater. De alsmaar opgaande prijslijn stabiliseert. Zowel de noteringen van Vion als de Beursprijs 2.0 stabiliseren deze week op respectievelijk € 2,12 (€ 1,945 ex btw) en € 1,95.

Kooplust Duitse slachterijen neemt af

Maar ook de kooplust van de Duitse slachterijen neemt af. Daar waar slachterijen de afgelopen weken over elkaar heen buitelden op de Duitse internetbeurs Teleporc, liet de veiling van dinsdag 10 december een heel ander beeld zien. Slachterijen boden duidelijk lagere prijzen dan voorgaande veilingen.

Aanbieders hadden op een gelijk niveau gerekend, waardoor veel partijen het minimale veilbedrag niet behaalden. Bij slechts 3 van de 17 aangeboden partijen werd een deal gesloten. Bij evenzoveel partijen werd echter niet eens een bod uitgebracht. Daar bleef de veilprijs op het inzetbedrag van € 2,03 per kilo staan.

Geen prijsdruk

De gemiddelde veilingprijs daalt daardoor een cent naar € 2,08 per kilo geslacht gewicht. Dat is ook direct het niveau van het hoogste bod van de veiling. Ondanks de cent verlies staat de gemiddelde veilingprijs nog altijd 5 cent boven de geldende Duitse varkensprijs. Dat niveau staat synoniem aan een stabiele markt en geeft geen prijsdruk weer.

De kerstluwte heeft ook gevolgen voor de veiling zelf. Het was de laatste Teleporc-veiling van dit jaar. Pas op dinsdag 7 januari 2020 is de eerstvolgende openbare internetveiling weer.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.