Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Stabiele prijzen op varkens- en biggenmarkt

In de gebroken weken met feestdagen die midden in de week vallen, wordt er weinig geslacht en ook weinig verhandeld.

Varkenshouders willen wel leveren, maar er is geen plek. Het voornemen van Van Rooi Meat om de varkensprijs € 0,20 te verlagen kwam voor velen als een verrassing. Uiteindelijk daalde de prijs wel, maar minder rigoureus. Vion volgde met zijn notering het Duitse voornemen om 8 cent te verlagen. En om de rust in de markt te herstellen zette Vion die € 2,04 (€ 1,872 ex btw) ook direct vast tot 6 januari. Ook de Duitse noteringen (€ 1,95 per kilo) zijn bepaald tot in het nieuwe jaar. De Deense markt is na een stapje terug van 4 cent half december stabiel gebleven op € 1,78 per kilo. Prijsmatig zijn er deze weken dus weinig spannende ontwikkelingen.

Prijsdruk neemt toe

Wel is het aanbod van slachtrijpe varkens duidelijk groter dan de varkensmarkt in deze feestweken kan opnemen. Daardoor hoopt het aanbod zich wat op. Slachterijen verwachten naast veel dieren ook zware dieren aan de haak te krijgen in januari. De prijsdruk gaat daardoor toenemen.

Biggenprijs ook omlaag

De koerswijziging op de varkensmarkt werkt ook door op de biggenmarkt. De sterk stijgende prijslijn is verleden tijd. Na een correctie in week 51 zijn de biggenprijzen afgevlakt. Afgelopen week noteerde Vion onveranderd op € 72,50 (€ 66,51 ex btw) per big. De DCA BestPigletPrice en de Basisnotering van Van Rooi zakten nog wel € 0,50 naar respectievelijk € 63,50 en € 66 per big.

Geen overschotten

Doordat er rond de feestdagen weinig varkens geslacht worden, kunnen er ook weinig biggen worden opgelegd. Wel zijn vraag en aanbod nog steeds goed in balans. Van overschotten zoals die er in eerdere jaren wel eens waren rond de jaarwisseling is geen sprake. Voorlopig lijkt dat evenwicht te blijven. Het is niet zozeer het aanbod als meer de hoogte van de varkensprijs die de ontwikkeling van de biggenprijs gaat bepalen.

Prognose: prijsdruk neemt toe

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Eén reactie

  • john***

    Als vraag en aanbod nu in balans zijn betekent dat een tekort als er in janari en februari weer volop geslacht wordt..

Of registreer je om te kunnen reageren.