Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Groot aanbod kenmerkt varkensmarkt

De weken van prijsstijging op de varkensmarkt zijn voorbij.

Grote vraag uit zowel China als de Europese markt maakte dat slachtlijnen op maximale capaciteit draaiden. De laatste week van november werden in ons land bijna 340.000 varkens geslacht, met een hoog karkasgewicht van 99 kilo. En het vlees liep allemaal eenvoudig weg.

Aanbod blijft hoog

Het aanbod van varkens blijft deze en volgende week nog hoog. Iedereen wil volop leveren voor kerst, zeker nu wachten op een hogere prijs niet meer hoeft. Juist door dat laatste willen varkenshouders liever weer een kilo of 4 à 5 terug in aflevergewicht, om gewichtskortingen te voorkomen. Dat vergroot het aanbod alleen maar verder en gaat volgens handelaren in de korte aanlooptijd die nog rest tot de kerstdagen ook niet meer lukken. Want op de vleesmarkt is de kerstrace al bijna gelopen. De kerstbestellingen zijn gedaan en worden volop uitgeleverd. Daarna neemt de vraag af en met gebroken weken rond de feestdagen in het vooruitzicht, zal de vraag de eerste tijd ook niet aantrekken.De noteringen stabiliseren daardoor. De DCA Beursprijs (€ 1,95), maar ook de noteringen van Vion (€ 2,12), Compaxo (€ 1,89), Van Rooi Meat (€ 1,90) en Pali Group (€ 2,08) blijven op hetzelfde niveau als vorige week.

Stabilisering van de prijs

De Duitse varkensmarkt toont dezelfde omschakeling van oplopend naar stabiel prijsniveau. Op de laatste veiling van dit jaar, die van dinsdag 10 december, moest de gemiddelde prijs van internetbeurs Teleporc een centje toegeven. De kooplust van de Duitse slachterijen lag duidelijk lager dan voorgaande weken. Kopers boden duidelijk lagere prijzen dan voorgaande veilingen. Ook lager dan waar aanbieders op hadden gerekend. Daardoor werden slechts 3 van de 17 aangeboden partijen verkocht. De gemiddelde prijs daalde daardoor een cent naar € 2,08 per kilo geslacht gewicht.

Geen druk op Duitse varkensprijs

Het zet echter geen druk op de Duitse varkensprijs. Een voorsprong van 5 cent voor de veilingprijs boven de gangbare prijs staat voor een stabiele markt. En hoewel de grote Duitse slachterijen aangeven dat ze hun notering voor kerst nog wat naar beneden willen bijstellen, zoals ook de Denen doen met een verlaging van 4 cent afgelopen week, zetten ze die stap deze week niet. Zowel de Vereinigungspreis als de grote Duitse slachterijen houden net als vorige week € 2,03 per kilo geslacht gewicht aan als basisprijs.

Begin 2020 lager aanbod

Met een prijsverlaging bemoeilijken slachterijen ook aan de verkoopkant hun handel. Daarnaast zijn de vooruitzichten op termijn nog altijd gunstig. De export naar China blijft ook na de feestdagen flink trekken aan het beschikbare varkensvlees. Varkenshandelaren merken duidelijk dat stopperstallen nu leeg komen. Ze verwachten daardoor begin 2020 een lager aanbod, waardoor de varkensprijs zijn niveau kan handhaven en misschien zelfs zijn stijgende lijn weer op kan pakken.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • els

    niet stabiel jacco er gaat 20 cent vanaf volgende week

  • Jacco Keuper

    Dit is de situatie zoals die midden van de week bekend was. Het klopt dat de marktsituatie vrijdagavond drastisch is gewijzigd.
    Zie ook: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.