Varkenshouderij

Achtergrond

Zo beveiligen deze boeren hun varkensbedrijf

Na de stalbezetting door dierenactivisten in Boxtel hebben verschillende varkenshouders maatregelen getroffen tegen ongewenste bezoekers.

Dierenactivisten zijn dit jaar meerdere keren op onrechtmatige wijze stallen binnengedrongen. Met name de stalbezetting in Boxtel in mei sprong daarbij in het oog. De illegale actie zette veel kwaad bloed onder boeren. Begin oktober werden twee activisten betrapt en in de kraag gevat op een konijnenbedrijf in Vragender (Gld.).

Risico op ziekte-insleep

Marc Rensen moet er niet aan denken dat zijn dieren ooit worden gestoord door activisten. Geen boer zit te wachten op ongewenst stalbezoek. Het risico op ziekte-insleep is enorm, stelt hij. “Die stalbezetting in Boxtel maakte me kwaad. AVP is een serieuze bedreiging.”

Beveiligingsmaatregelen

Het thema beveiliging leeft onder varkenshouders, zo weet Martin Houben. Hij legt de laatste hand aan een nieuw vleesvarkensbedrijf voor 19.000 dieren. Houben nam meerdere beveiligingsmaatregelen, maar hij wil van zijn stal niet een hermetisch afgesloten vesting maken. Een bedrijf moet ook vooral praktisch en werkbaar zijn.

Wat kan je doen om je (gezins)bedrijf te beveiligen tegen dierenactivisten en andere ongewenste bezoekers en hoever ben je bereid daarin te gaan? Rensen, Houben en Vernooij vertellen wat zij doen om ongenode gasten te weren.


‘Extra maatregelen genomen voor verzekering’

Marc Rensen trof extra beveiligingsmaatregelen. Zo staat hij sterker bij de verzekeraar indien zich iets naars voordoet op zijn bedrijf.

Marc Rensen (42) heeft in Raalte (Ov.) een boerenbedrijf met varkens en vleeskuikens. Bij de varkens voldoet hij aan de Beter Leven-eisen van de Dierenbescherming. Met de kuikens produceert hij voor het Enrichment-concept van McDonald’s. Bij het bedrijf hoort 10 hectare. - Foto: Ronald Hissink
Marc Rensen (42) heeft in Raalte (Ov.) een boerenbedrijf met varkens en vleeskuikens. Bij de varkens voldoet hij aan de Beter Leven-eisen van de Dierenbescherming. Met de kuikens produceert hij voor het Enrichment-concept van McDonald’s. Bij het bedrijf hoort 10 hectare. - Foto: Ronald Hissink

Varkens- en vleeskuikenhouder Marc Rensen is aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust. Rensen heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De ondernemer heeft oog voor zijn omgeving en vindt een nette uitstraling van zijn gezinsbedrijf erg belangrijk. Thema’s als dierwelzijn en diergezondheid zijn eveneens voorname aandachtspunten op zijn bedrijf.

Beter Leven en Enrichment

Met de varkenstak voldoet Rensen aan de eisen van het Beter Leven-concept (1 ster) van de Dierenbescherming. “We zijn dit jaar overgestapt, na een vraag vanuit de handel. Het is een win-winsituatie. De dieren hebben meer ruimte en wij beuren een plusje.”

Met de vleeskuikentak produceert Rensen voor het zogenoemde Enrichment-concept van McDonald‘s. Dat is een concept in het gangbare segment, waarbij kuikenhouders 42 kilo per vierkante meter mogen produceren. De kuikens beschikken over daglicht, leven volgens een natuurlijk dag- en nachtritme en hebben afleidingsmateriaal.

Die stalbezetting in Boxtel maakte me kwaad. Afrikaanse varkenspest is een serieuze bedreiging

Rensen moet er niet aan denken dat zijn dieren ooit worden gestoord door activisten. Geen boer zit te wachten op ongewenst stalbezoek bij nacht en ontij. Het risico op ziekte-insleep is bovendien enorm, stelt Rensen. “Die stalbezetting in Boxtel maakte me kwaad. Afrikaanse varkenspest is een serieuze bedreiging.”

Varkens- en pluimveehouder Marc Rensen investeerde in camerabewaking en liet extra bordjes met de tekst ‘verboden toegang voor onbevoegden’ ophangen. - Foto: Ronald Hissink
Varkens- en pluimveehouder Marc Rensen investeerde in camerabewaking en liet extra bordjes met de tekst ‘verboden toegang voor onbevoegden’ ophangen. - Foto: Ronald Hissink

Hoe ver ga je in beveiliging?

Rensen ziet om zich heen dat varkenshouders op verschillende manieren omgaan met het thema beveiliging. “Hoe ver ga je daarin? Je kan je stallen wel potdicht willen maken en cijfersloten aanschaffen, maar als activisten naar binnen willen, dan hou je ze niet tegen”, aldus Rensen. De varkenshouder leeft niet met continue angst dat zijn bedrijf door dierenactivisten wordt bezocht, maar hij is realistisch genoeg om te beseffen dat ook zijn bedrijf een keer bezocht kan worden. “Bang ben ik niet, maar het zou een keer kunnen gebeuren.”

Voorzorgsmaatregelen

Rensen heeft naar aanleiding van ongewenste stalbezoeken bij collega-boeren de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Hij zorgt ervoor dat hekken en stallen standaard dicht zitten. Rensen investeerde ook in camerabewaking. Bovendien heeft hij extra bordjes met de tekst ‘verboden toegang voor onbevoegden’ opgehangen. “Ik had al zo’n bordje, maar ik heb er nog meer opgehangen. Als er iets gebeurt dan sta ik met deze maatregelen sterker bij de verzekeraar.”


‘Dierenactivisten zijn niet tegen te houden’

De Houbensteyn Groep treft in Grubbenvorst (L.) meerdere maatregelen om ongewenste bezoekers te weren uit de varkensstal. Martin Houben investeerde onder meer in camerabeveiliging.

Martin Houben (57) legt namens de Houbensteyn Groep in Grubbenvorst de laatste hand aan een vleesvarkensstal voor 19.000 dieren. De etagestal maakt onderdeel uit van het Nieuw Gemengd Bedrijf. De Houbensteyn Groep wil er ook toewerken naar huisvesting voor 2.500 zeugen. - Foto: Bert Jansen
Martin Houben (57) legt namens de Houbensteyn Groep in Grubbenvorst de laatste hand aan een vleesvarkensstal voor 19.000 dieren. De etagestal maakt onderdeel uit van het Nieuw Gemengd Bedrijf. De Houbensteyn Groep wil er ook toewerken naar huisvesting voor 2.500 zeugen. - Foto: Bert Jansen

De eerste biggen op het nieuwe vleesvarkensbedrijf van de Houbensteyn Group in het Limburgse Grubbenvorst worden medio november opgelegd. De stal voldoet aan de eisen van het Beter Leven-concept (1 ster) en biedt plaatst aan 19.000 varkens. De dieren worden gehouden op twee etages. De stal maakt onderdeel uit van het Nieuw Gemengd Bedrijf.

Geïnvesteerd in camerabeveiliging

Varkenshouder Martin Houben treft verschillende voorzorgsmaatregelen om ongewenste bezoekers te weren, zo vertelt hij. Niet iedereen kan zomaar het bedrijf bezoeken en de stal betreden. Het erf wordt beschermd door een hekwerk en afrastering. “We hebben daarnaast geïnvesteerd in camerabeveiliging. Op verschillende plekken hangen camera’s.” Volgens Houben is het straks bovendien zaak dat de medewerkers de staldeuren telkens op slot doen. “Daar moeten we consequent in zijn.”

Houben is niet direct bang dat zijn bedrijf door activisten wordt bezocht. “Bang is niet het goede woord. Maar de mogelijkheid bestaat dat het gebeurt, zo reëel moet je zijn. - Foto: Bert Jansen
Houben is niet direct bang dat zijn bedrijf door activisten wordt bezocht. “Bang is niet het goede woord. Maar de mogelijkheid bestaat dat het gebeurt, zo reëel moet je zijn. - Foto: Bert Jansen

Praktische en werkbare oplossingen

Houben heeft niet extra geïnvesteerd in slimme sloten, waarbij deuren bijvoorbeeld met een pincode of een vingerafdruk geopend kunnen worden. Houben wil van zijn stal niet een hermetisch afgesloten vesting maken. Een varkensbedrijf moet ook vooral praktisch en werkbaar zijn. Bovendien: ongenode gasten komen, als ze echt graag willen, toch wel binnen, zo stelt hij. “Dierenactivisten zijn niet tegen te houden. Dat hebben we eerder dit jaar in Boxtel wel gezien. Ze forceren staldeuren, breken zomaar in en deinzen er niet voor terug op die manier een misdaad te begaan”, zo vertelt Houben.

De mogelijkheid bestaat dat het een keer gebeurt, zo reëel moet je zijn

De varkenshouder is niet direct bang dat zijn bedrijf straks door dierenactivisten wordt bezocht. “Bang is niet het goede woord. Maar de mogelijkheid bestaat dat het een keer gebeurt, zo reëel moet je zijn. Dat zorgt echter niet direct voor angst.”

Beveilingsbedrijf ingeschakeld

De stalbezetting in Boxtel heeft veel boeren aan het denken gezet, zo weet Houben. Volgens hem hebben meerdere varkenshouders maatregelen getroffen, bijvoorbeeld door te investeren in camerabeveiliging. “Om me heen hoor ik zeker dat het thema beveiliging speelt onder varkenshouders”, vertelt Houben.

Tijdens de stalbouw laat Houben zijn bedrijf beveiligen door een beveiligingsbedrijf. Bewakers maken ’s nachts meerdere rondes op het bedrijf. “Dat is niet zozeer vanwege dierenactivisten, maar vooral om inbraak en diefstal te voorkomen”, aldus Houben.


‘Camerabewaking, hekwerk en hond’

Theo Vernooij beveiligt zijn varkensbedrijven op verschillende manieren tegen ongenode gasten. Onlangs investeerde hij in een camerasysteem.

Theo Vernooij (36) heeft varkenslocaties in Nijkerk (Gld.) , Beusichem (Gld.) en Culemborg (Gld.). Hij runt een zeugenbedrijf in Nijkerk, waar hij werkt met TN70-zeugen x PIC 408 (Profit Plus). - Foto: Koos Groenewold
Theo Vernooij (36) heeft varkenslocaties in Nijkerk (Gld.) , Beusichem (Gld.) en Culemborg (Gld.). Hij runt een zeugenbedrijf in Nijkerk, waar hij werkt met TN70-zeugen x PIC 408 (Profit Plus). - Foto: Koos Groenewold

Twee keer vertegenwoordigde Theo Vernooij dit jaar de varkenssector op de landelijke tv. In het programma Pauw discussieerde hij met dierenactivisten over de stalbezetting in Boxtel. In Jinek ging het over diertransport tijdens tropische dagen.

Discussie aangaan

Vernooij denkt niet dat deze mediaoptredens er mogelijk toe leiden dat zijn drie varkenslocaties op de radar komen van dierenactivisten. Hij redeneert juist andersom, zo laat hij weten. “Ik ga op een normale manier in discussie en doe mijn uiterste best om alles zo netjes en goed mogelijk te doen. Het zou wel heel gemakkelijk zijn als ze nu juist mijn bedrijven gaan bezoeken.”

Als je gaat zoeken dan vind je misschien overal wel wat

Vernooij is echter niet naïef. Hij weet dat activisten enkel en alleen camerabeelden van zieke en verzwakte dieren verspreiden. “Als je gaat zoeken dan vind je misschien overal wel wat. Natuurlijk heb ik ook weleens zieke dieren in mijn stal. Die verzorg ik zo goed mogelijk en probeer ik er dan weer bij te trekken.”

Goede camerabeveiliging

Vernooij vindt het belangrijk om zijn varkenslocaties goed te beveiligen tegen ongenode gasten. Dat zorgt voor een fijn en veiliger gevoel. De varkenshouder investeerde recent op een van zijn drie locaties in camerabeveiliging op het erf. Vier nieuwe camera’s kostten hem in totaal € 1.800. De camera’s zijn op strategische plekken opgehangen. De beelden zijn via de mobiele telefoon te bekijken. Vernooij gaat op zijn andere locaties ook investeren in camerabeveiliging. “Als varkenshouder is dat in deze tijd in mijn ogen een must. Mogelijk kan ik korting krijgen op mijn verzekeringspremie.”

Anny Vernooij – de moeder van Theo – kan op haar mobiele telefoon de camerabeelden raadplegen. Het bedrijf wordt daarnaast beveiligd door een hekwerk en een herdershond. - Foto: Koos Groenewold
Anny Vernooij – de moeder van Theo – kan op haar mobiele telefoon de camerabeelden raadplegen. Het bedrijf wordt daarnaast beveiligd door een hekwerk en een herdershond. - Foto: Koos Groenewold

Vernooij refereert aan de brandstichting op een vleeskuikenbedrijf in Kiel-Windeweer. Daar gingen deze zomer twee vleeskuikenstallen in vlammen op. Aan de hand van camerabeelden werd een verdachte opgepakt. “Maar als een chauffeur per ongeluk tegen een voersilo aanrijdt en schade aanricht dan is dat ook terug te zien”, aldus Vernooij.

Automatisch hekwerk

De drie varkenslocaties van Vernooij zijn allemaal voorzien van een automatisch hekwerk. “Dat zie ik ook als een stukje uitstraling van onze bedrijven”, aldus Vernooij, die op alle locaties een waakhond heeft rondlopen. “We hebben twee herdershonden en een labrador. Ook die labrador kan ontzettend hard blaffen”, aldus Vernooij.

Of registreer je om te kunnen reageren.