Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Verhoging varkensprijs lijkt eenmalige stap omhoog

Na weken van stabiliteit heeft de varkensmarkt de stijgende lijn weer opgepakt.

De prijsverhoging die Van Rooi Meat vorige week doorvoerde kreeg navolging bij andere noteringen. DCA Beursprijs verhoogde met 5 cent en komt daarmee op € 1,81 per kilo geslacht gewicht. Ook Vion noteert 5 cent hoger op € 1,98 per kilo. Inclusief btw benadert de varkensprijs daarmee de magische € 2 grens. Exclusief btw bedraagt de basisprijs van Vion deze week € 1,817 per kilo. De noteringen van Compaxo en Pali Group zijn op moment van sluiten van dit artikel nog niet bekend.

Niet begin van reeks verhogingen

De plus op de prijs lijkt wel een stap omhoog maar niet het begin van een reeks verhogingen naar recordniveaus te zijn. Van Rooi Meat die de steen in de vijver gooide maakt voor deze week een stabiele varkensprijs bekend; € 1,74 blijft het niveau.

Moeite met lopende prijsverhoging

Varkensslachterijen die geen China-erkenning hebben, hebben al moeite met de lopende prijsverhoging. En ook andere slachterijen zeggen dat doorontwikkeling naar een stijgende prijslijn niet past bij het huidige ruime aanbod van varkens en de verwachting dat de planningen over een aantal weken vol stromen. Naar verwachting valt rond kerst een complete slachtweek uit doordat kerst en oud en nieuw dit jaar ongunstig vallen en de veelal buitenlandse medewerkers van slachterijen de feestdagen thuis willen doorbrengen.

Duitse markt

De Duitse markt volgt de Nederlandse plus niet. Ook deze week blijft het prijsniveau van de toonaangevende Duitse noteringen op € 1,85 per kilo staan. De Duitse slachterijen zijn zelfs wat geprikkeld door de wens van boeren om de prijzen te verhogen. Zij wijzen op het grote aanbod van varkens dat ze momenteel verwerken zonder de prijs naar beneden bij te stellen. Net als de afgelopen weken benadrukken ze het belang van stabiliteit en continuïteit. Handelaren stellen dat slachterijen geen charitatieve instellingen zijn, maar ook aan de extra varkens nog flink verdienen door de gestegen onderdelenprijzen.

Eenmalige stap omhoog

Zowel de ontwikkelingen op de Nederlandse als de Duitse markt die ook nu niet van de stabiele koers af te brengen is, voeden het gevoel dat de prijsverhoging een eenmalige stap omhoog is, maar nog niet het begin van een prijsrally.

Prognose: stabilisering van de prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • jan4072

    Het duurt nog 7 weken tot kerst en de slachterijen roepen nu al dat ze 1 week minder slachten, veel aanbod enz. Gewoon stemming makerij. Zo ken ik er ook wel één. De kraamhokken en opfokhokken liggen maar half vol en niet alleen in NL maar ook in DE. Over 4 maand Over 4 maand zijn de haken gewoon niet vol te krijgen. Zijn de slachterijen genoodzaakt om nu al vast voorraden aan te leggen zolang er nog aanbod is.

  • Hogman1

    Gewoon allemaal een week niet leveren. Onderdelen zijn de afgelopen weken met 20 cent verhoogd en wij krijgen een rotte 5 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.