Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Veel animo subsiedieregeling sanering varkenshouderij

Inschrijven voor de subsidieregeling sanering varkenshouderijen kan sinds maandag 25 november. De animo is goed, net als de prijs: ‘Zo hoog had ik niet verwacht.’

Joan Jansen van Flynth Adviseurs en Accountants heeft de eerste aanvraag voor de subsidieregeling sanering varkenshouderijen verstuurd. Inschrijven voor de regeling kan sinds 25 november. Eind van de ochtend heeft Jansen de eerste aanvraag de deur uit. Hij is blij dat er bij de digitale aanvraag ruimte is voor toelichting. Niet elk bedrijf past zomaar in het model, zo blijkt. Hij noemt als voorbeeld een stal die verlengd is. Welke leeftijd houd je aan, is dan de vraag? De informatie voor een aanvraag is best gedetailleerd, ervaart Jansen. “Daar ben ik wel enigszins door verrast.”

Flankerend beleid

Jansen mag nog 3 aanvragen versturen. Ondanks dat de rechten in regio Oost een derde opbrengen van Zuid wordt de prijs van € 52 per recht toch als marktconform gezien, vertelt hij. Jansen: “Deze prijs wordt goed ontvangen.” Om het bedrijf financieel gezien goed te beëindigen, is Jansen van mening dat in Oost aanvullend provinciaal of gemeentelijk beleid nodig is. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een bouwkavel. “Dat is uiteraard persoonlijk.”

Lees ook: Warme sanering varkenshouderij: vragen en antwoorden

Voor bedrijven in regio Oost met oude stallen is de saneringsregeling niet interessant. De subsidie is dan dusdanig laag dat potentiële stoppers afwachten en hopen dat ze op termijn hun ammoniakrechten voor een goede prijs kunnen verkopen, merkt Jansen.

Hoge prijs in Zuid

Bij ABAB Accountants en Adviseurs is men ook druk met de subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Bedrijfsadviseur Remco Janssen van ABAB legt uit dat zij proef draaiden met een aanvraag en nu bezig zijn informatie te verzamelen van hun klanten om de aanvragen te kunnen doen. Janssen zegt dat het bedrag van € 151 per recht in Zuid als hoog wordt ervaren. “Zo hoog had ik ook niet verwacht. Als je het gemiddelde neemt over dit jaar zit je op zo’n € 120.”

Lees verder onder de foto

Adviseur Remco Janssen van ABAB. Hij schat dat de regeling wordt overtekend. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Adviseur Remco Janssen van ABAB. Hij schat dat de regeling wordt overtekend. - Foto: Van Assendelft Fotografie

De ABAB-adviseur schat dat de regeling wordt overtekend. Het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel aanmeldingen ABAB gaat doen voor de saneringsregeling. Janssen: “In ieder geval meer dan 50.”

Stikstof

Hoeveel varkenshouders uiteindelijk gaan deelnemen aan de warme sanering zal ook afhangen van de mogelijkheid en voorwaarden voor de verhandelbaarheid van stikstof, benadrukken de adviseurs. Dat wordt mogelijk later deze week duidelijker.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Als de regeling vol is moet de overheid er gewoon geld bij doen

 • niet

  Tis ook geen slechte regeling voor mensen die misschien toch willen stoppen. Stallen worden best goed betaald. En als je geen opvolger hebt en toch graag wilt blijven wonen kan het voor sommigen een goede uitkomst zijn. In ieder geval beter dan de stoppersregeling voor 2020 waar ook velen aan meedoen!!

 • sjaakie

  Ik zou als overheid de kans met twee armen aangrijpen als er overtekend wordt dit zo aan te vullen dat iedereen die wil stoppen ook daad werkelijk ook kan stoppen vooral gezien de stikstof problemen waar we nu mee zitten ik denk dat dit ook voor de blijvers op langere termijn beter is !
  Toch blijft het moeilijk om uiteindelijk de beslissing te nemen om te stoppen / door te gaan want boer zijn dat zit bij de meeste in de gene ( eens een boer altijd een boer ) voor de gene die ermee worstelen veel wijsheid en succes komende tijd !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.