Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:8 nov 2019

Ruim aanbod varkens laat zich nu ook beter betalen

Na weken van stabiliteit heeft de varkensmarkt de stijgende lijn weer opgepakt. Is dit het begin van een reeks verhogingen naar recordniveaus?

Ervaring leert dat grote veranderingen op de varkensmarkt vaak op de Duitse varkensmarkt beginnen. Nederland is meestal volgend. Maar niet altijd. Dat bleek afgelopen week maar weer, toen Van Rooi Meat als eerste de lange periode van stabiele varkensnoteringen doorbrak. Het is een antwoord op het groeiend ongenoegen onder varkenshouders en handelaren over het stijgen van de prijs, die slachterijen voor de verschillende vleesonderdelen ontvangen, maar het stabiel blijven van de varkensprijs.

Lees verder onder de grafiek.

Boerenvarkensprijs

De verhoging van € 0,03 bracht de notering van Van Rooi Meat op € 1,74 per kilo geslacht gewicht. Het was de aanzet voor andere noteringen om ook een plus te zetten. Zo steeg de Boerenvarkensprijs van € 2 naar € 2,04 per kilo. De DCA Beursprijs deed er nog een cent bovenop en noteerde een ‘plus 5’. Met de verhoging van een stuiver komt die notering uit op € 1,81 per kilo geslacht gewicht.

Ook Vion hanteert deze week een hogere uitbetaalprijs voor het nog altijd ruime aanbod van slachtrijpe varkens die ook nog eens week op week zwaarder aan de haak belanden. Het grotere aanbod laat zich goed verwaarden, waardoor ook Vion een stuiver hoger noteert op € 1,98 per kilo. Inclusief btw benadert de varkensprijs daarmee de magische € 2 grens. Exclusief btw bedraagt de basisprijs van Vion deze week € 1,817 per kilo.

Nederlandse varkensprijs Europees gezien nog laag

Het is een welkome verhoging, want Europees gezien bungelt de Nederlandse varkensprijs al wekenlang onderaan de ranglijst van de 5 grote varkenslanden. Met een gemiddelde varkensprijs van € 1,773 loopt ons land duidelijk in op de nummer 4, Duitsland met een prijs van € 1,796, maar staat nog wel onderaan. Denemarken gaat sinds deze week aan kop. De varkensprijs in het sterk op export gerichte land stijgt al 4 weken op rij en staat nu een dubbeltje hoger dan Duitsland op € 1,896 per kilo. Een stijging van € 0,16 in een maand tijd. In Spanje, dat de lijst maandenlang aanvoerde, zakt de varkensprijs door het aflopen van het vakantieseizoen.

Duitse varkensmarkt houdt stabiel koers

De Duitse varkensmarkt vaart al maanden een koers als een olietanker; rechtdoor is de enige weg. Ook toen onlangs de kleine en middelgrote slachterijen aangaven grote moeite te hebben met de hoogte van de varkensprijs en de stroeflopende afzet op de Europese vleesmarkt veranderde er niets aan de koers van de markt. De slachterijen waren echter niet bij machte dit om te zetten in prijsdruk. En hoewel ook Duitse boeren de prijsstijgingen in Nederland ongetwijfeld niet ontgaan, is het de vraag of er voldoende druk komt voor een koerswijziging.

Lees verder onder de grafiek.

Teleporc

De dinsdagveiling van internetbeurs Teleporc wijst daar niet op. De stemming was positief en de slechts 11 aangeboden partijen gingen ook bijna allemaal van de hand, maar niet voor recordprijzen. De gemiddelde veilingprijs wist een centje te plussen en komt daarmee op € 1,90 per kilo. Dat is € 0,05 hoger dan de geldende Duitse varkensprijs en wijst daarmee op een stabiele markt. En met deze week extra aanvoer, doordat afgelopen week door een feestdag dieren doorgeschoven zijn, ligt het niet in de verwachting dat de Duitse prijs deze week een plus zal noteren. Maar zoals afgelopen week bleek is dat ook niet altijd nodig om hier (opnieuw) een hogere prijs op de borden te krijgen.

Prognose: prijsstijging

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.