Varkenshouderij

Achtergrond

Deense varkensboeren profiteren van goede export

De Deense varkensprijs stijgt enorm hard. Een teken dat de varkensvleesexport goed loopt.

De Deense varkensprijs gaat met € 1,88 per kilo geslacht gewicht even aan kop in Europa. Reden is de goede varkensvleesexport, verklaart marktanalist Markus Fiebelkorn van de Deense sectororganisatie Danske Svineproducenter. De Denen exporteren circa 90% van hun varkensvlees. De sector reageert zodoende sterk op internationale ontwikkelingen op de varkensvleesmarkt. Dat de Deense prijs recent zo sterk opveert, is een bewijs dat de export van varkensvlees goed loopt.

De goede afzet van varkensvlees is ook terug te zien in de Nederlandse varkensprijzen. Die stegen eerder deze week ook al met bedragen tussen de drie en vijf cent per kilo geslacht gewicht. De varkensmarkt komt na een status quo van tien weken dus weer van zijn plek.

Periode met hoge prijzen

Bij varkenshandel Dijk gaat men er vanuit dat de varkenshouderij aan het begin staat van een periode met ongekend hoge noteringen, zo staat in hun marktbericht. De markt is gewoon goed, schrijven ze bij Dijk. Ook bij Dijk zien ze dat de Deense notering omhoog schiet. Duitse slachterijen willen nog de rem op de prijs houden, maar dat zijn vooral degene die niet naar China kunnen exporteren. Daar is immers de grootste vleeshonger op dit moment. Bij Dijk drukken ze boeren op het hart voorzichtig te zijn en alles te doen om calamiteiten te voorkomen, waardoor het goede sentiment ineens verdampt.

Of registreer je om te kunnen reageren.