Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenprijs stijgt door

De biggenmarkt blijft vlot doorlopen. Elke dag leegstand is een verliesdag voor een vleesvarkenshouder. Die wil snel na leveren ook weer opstallen. En ook uit het buitenland neemt de vraag weer toe. Koppels met borgen kunnen vlot naar Duitsland en ook België en Spanje melden zich meer op de kopersmarkt. Daardoor is er vraag naar biggen.

En die vraag vertaalt zich in stijgende noteringen. De DCA Best Piglet Price gaat deze week € 2 per big omhoog en komt daarmee op € 53 per big. De biggennotering van Vion stijgt ook. Deze plust € 3 en komt daarmee op € 57,50 per big. Dat komt overeen met € 52,75 per big exclusief btw.

Duitse biggenprijzen stijgen

Ook de Duitse biggenprijzen stijgen, al gaat ook daar de versnelling iets minder hard. Waar de Vereinigungs Ferkelpreis afgelopen week nog € 2 pluste, is dat deze week € 1. De notering komt daarmee op € 60 per big.

Effect eerste hittegolf

Het effect van de eerste hittegolf deze zomer begint zich nu te openbaren. Er liggen kleinere en minder uniforme koppels in de kraamhokken. Zeugen waren van streek door de hitte en moesten soms opnieuw aan een cyclus beginnen. Dat gaat zijn weerslag krijgen op het biggenaanbod.

Geen groot aanbod

Ook actueel is het aanbod van biggen niet heel groot. Maar van een tekort is ook nog geen sprake. ‘Als je boven de € 70 vraagt, komt er toch een wat terughoudende reactie’, ervaren handelaren. Zeker nu de varkensprijs stijgt, liften de biggennoteringen mee. Toch worden grote sprongen niet verwacht. De biggennoteringen zullen de komende tijd elke week wat verhogen.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.