Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs vleesvarkens plust opnieuw

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens zet de stijgende prijslijn voort. De notering stijgt naar € 1,91 per kilo geslacht gewicht.

De zo lang geplaagde Europese vleesmarkt is nu gefocust op de kerstbevoorrading. En doordat de verwerkende industrie eerder in het seizoen slechts mondjesmaat heeft bijgekocht, zijn de voorraden beperkt en moet er nu een inhaalslag gemaakt worden. Daardoor kunnen slachterijen prijsverhogingen doorberekenen. Dat is te zien aan de prijzen van vleesonderdelen, die stijgen al enkele weken.

Dat geeft op zijn beurt weer een positieve stemming op de varkensmarkt. Net als vorige week zet de DCA Beursprijs voor vleesvarkens daardoor hogere prijzen op het bord. De notering stijgt € 0,07 naar € 1,91 per kilo geslacht gewicht. De notering voor kilo’s levend gewicht stijgt van € 1,49 naar € 1,54.

Teleporc knalt door € 2

Ook op de Duitse varkensmarkt is de toon positief. Nadat internetbeurs Teleporc deze week op de dinsdagveiling onverwacht onveranderd noteerde na de forse stijging de week ervoor, heeft de graadmeter voor de stemming op de Duitse varkensmarkt zich weer herpakt. Op de veiling van vrijdag 22 november was zelfs een hosanna-stemming zien. Waar de uitschieters de veilingen ervoor 1,5 cent boven de € 2 eindigden, was het laagste bedrag waarvoor varkens op vrijdag verhandeld werden € 2,02. En dat was nog een buitenbeentje op de veiling, want alle andere partijen scoorden tussen € 2,06 en € 2,08 per kilo.

De gemiddelde veilingprijs steeg in één klap met 8 cent. Daarmee is deze de magische grens van € 2 niet alleen gepasseerd, maar gewoon voorbij geschoten. De Teleporc staat nu op € 2,06 per kilo geslacht gewicht. Dat geeft volgende week alle ruimte aan de toonaangevende Duitse varkensprijzen om ook die magische grens van € 2 over te gaan. Zolang de varkenspest weg blijft, lijkt niets een verdere prijsstijging de komende weken in de weg te staan.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.