Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs vleesvarkens noteert stabiel

Na de stijging van een stuiver vorige week, vlakt de prijslijn van de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens weer af. De notering blijft staan op €1,81 per kilo geslacht gewicht.

Na weken van stabiliteit pakte de varkensmarkt de stijgende lijn weer op. Van Rooi Meat opende het bal en dat leidde vorige week tot een stijging van €0,05 bij de DCA Beursprijs voor vleesvarkens. Het lijkt echter niet het begin van een prijsrally die de varkensmarkt naar recordniveaus gaat stuwen.

Als de andere marktpartijen Van Rooi Meat ook nu volgen blijft het bij een eenmalig plusje. De DCA Beursprijs doet dat in ieder geval wel. Die vlakt na de stijging van vorige week af op €1,81 per kilo geslacht gewicht. De notering voor levende kilo’s doet ook een stap opzij op €1,46.

Duitse varkensmarkt houdt stabiel koers

De Duitse varkensmarkt vaart al maanden een kaarsrechte koers. Ook toen onlangs de kleine en middelgrote slachterijen aangaven grote moeite te hebben met de hoogte van de varkensprijs en de stroeflopende afzet op de Europese vleesmarkt veranderde er niets aan de koers van de markt. De slachterijen waren niet bij machte hun ongenoegen om te zetten in prijsdruk. En hoewel ook Duitse boeren de prijsstijgingen in Nederland ongetwijfeld niet zijn ontgaan, kregen zij de handen niet op elkaar voor een koerswijziging. De Duitse varkensprijs blijft €1,85 per kilo. Volgens producentenkoepel VEZG is er veel aanbod. Dat kan wel goed geplaatst worden, maar een prijsverhoging zit er nog niet in. “Of dat richting kerst nog verandert gaan we zien.”

Internetbeurs Teleporc maakte deze week ook geen opvallende sprongen. De stemming was positief en de meeste partijen gingen van de hand, maar niet voor recordprijzen. De gemiddelde veilingprijs wist zowel op de dinsdag- als de vrijdagveiling een centje te plussen. Maar een gemiddelde veilingprijs van €1,91 per kilo is met een verschil van €0,06 boven de geldende Duitse varkensprijs geen ijsbreker. Voortgang op de stabiele koers is het meest aannemelijke scenario.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.