Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs stijgt € 0,04 per kilo

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens stijgt door. De notering gaat van € 1,91 naar € 1,95 per kilo geslacht gewicht.

De tijd van de grote stijgingen op de varkensmarkt lijkt voorbij. Vlees dat nu naar China verscheept wordt komt niet meer voor het Chinese nieuwjaarsfeest aan. Daardoor vermindert de trek vanuit Azië. De bevoorrading van de Europese vleesmarkt voor kerst loopt over twee weken af, doordat de feestdagen dit jaar ongunstig vallen. Dus het is nog even oogsten voor varkenshouders, maar met dit vooruitzicht worden de stappen omhoog minder groot.

Waar de DCA Beursprijs 2.0 afgelopen week nog € 0,07 cent steeg, neemt de noteringscommissie wat gas terug door nu een plus van € 0,04 op de borden te zetten. Evengoed is de lijn daarmee nog steeds opgaand. Het brengt de notering per kilo geslacht gewicht op € 1,95 en per kilo levend gewicht op € 1,58. Een niveau dat met een verschil van € 0,67 per kilo ruim anderhalf keer zo hoog is dan vorig jaar om deze tijd.

Duitse slachterijen dreigen met verlaging

Duitse slachterijen wilden deze week absoluut niet verhogen tot de € 2,02 die de ‘groene kant’, zoals de producentenorganisatie daar wordt genoemd, in gedachten had. Als dat de notering zou worden, ging er voor kerst zeker nog wat af, zo klonk het waarschuwend. Maar als de slachterijen minder betalen voor de varkens, slaan vleesinkopers hen daar direct mee om de oren en komt er druk naar beneden. Een verkeerd signaal waarmee de slachterijen zichzelf ook in de voet schieten. Dat leverde het ronde bedrag van € 2 per kilo als compromis op voor de Duitse varkensprijs.

Buiten de opmerkingen van slachterijen in onderhandelingstijd zijn er geen andere signalen voor een prijsdaling. Sterker: de graadmeter voor de stemming op de Duitse markt, internetbeurs Teleporc, wist vrijdag 29 november nog een plus van 2 cent neer te zetten. Dat brengt de gemiddelde veilingprijs op € 2,09 per kilo. En waar een verschil van € 0,05 symbool staat voor een stabiele markt, ligt bij een verschil van € 0,09 een prijsdaling dus niet direct voor de hand. De Duitse markt heeft ook komende week ruimte voor een plusje.

Prognose: licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.