Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs plust met een stuiver

Na 12 weken komt er een einde aan de stabiele prijslijn van de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens. De notering stijgt met €0,05 naar €1,81 per kilo geslacht gewicht.

Aan een ongekend lange periode van stabiele varkensprijzen lijkt een einde te komen. Na aanvankelijk, net als andere slachterijen ook een onveranderde notering bekend gemaakt te hebben, verhoogde Van Rooi Meat deze week alsnog zijn varkensprijs van € 1,71 naar € 1,74 per kilo. De slachterij komt daarmee tegemoet aan het gevoel dat onder boeren en handelaren leeft: dat de markt verandert. De prijzen van vleesonderdelen stijgen, maar in de varkensprijs zit nog altijd geen beweging. Dat voedt het gevoel bij varkenshouders dat slachterijen met de winst gaan lopen en laat het verlangen naar een plus op de varkensprijs groeien.

Nu die eerste plus een feit is, is de steen in de vijver beland. Hoewel andere slachterijen stabiliteit en continuïteit aanvoeren als argumenten om het onveranderde prijsniveau in stand te houden, kan de prijsverhoging van Van Rooi de aanzet zijn voor andere noteringen om een plus te zetten. De Boerenvarkensprijs is de eerste die deze stap volgde. Die notering stijgt van € 2 naar € 2,04 per kilo. Maar ook de DCA Beursprijs zet dus een stap omhoog.

Duitse markt stabiel

De Duitse varkensmarkt toont zich nog wel heel stabiel. Deze week is in Duitsland een korte week door de viering van Allerheiligen en Hervormingsdag. Door het uitvallen van een slachtdag zullen naar verwachting varkens doorschuiven naar volgende week. Dat is geen stimulans om de varkensprijs te laten stijgen.

Ook de internetbeurs Teleporc gaf deze week geen stimulans voor een prijsverhoging. Hoewel de dinsdagveiling duidelijk soepeler verliep dan de veilingen van vorige week, bleef de gemiddelde veilingprijs onveranderd op €1,89 per kilo. Dat is 4 cent boven de geldend Duitse varkensprijs. Een verschil van 5 cent staat symbool voor een stabiele markt. De vrijdagveiling viel uit door de feestdagen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.