Varkenshouderij

Achtergrond

Aanpak luchtkwaliteit vleesvarkensstal bij de bron

De gebroeders Verhees investeren vrijwillig in maatregelen bij de bron om de luchtkwaliteit in de vleesvarkensstal te verbeteren.

Wanneer we de afdeling voor vleesvarkens binnenstappen, heerst er een aangename geur. In een aantal afdelingen hebben de broers Verhees een spray-installatie geïnstalleerd die acht keer per dag enkele seconden lang, een oplossing met bacteriën van Animal Life Plus in de stal spuit. Het verschil met een afdeling waar geen spray-installatie is geïnstalleerd, is duidelijk te merken. Geen prikkende ogen, geen stoffige lucht en ook niet een sterke ammoniaklucht die je tegemoet komt. Minder stof en een betere luchtkwaliteit zijn ook redenen waarom de gebroeders Verhees geïnvesteerd hebben in de spray-installatie van Animal Life Plus. De varkenshouders werken nog maar vijf weken met de installatie, maar zijn nu al enthousiast over de luchtkwaliteit in de vleesvarkensstal.

De broers Peter (54) en Frans (57) Verhees houden in Someren ( N.-Br.) 5.800 vleesvarkens. Ze hebben € 10.000 geïnvesteerd in een spray installatie van Animal Life plus om het stofprobleem en de luchtkwaliteit in de stal te verbeteren. - Foto's: Bert Jansen
De broers Peter (54) en Frans (57) Verhees houden in Someren ( N.-Br.) 5.800 vleesvarkens. Ze hebben € 10.000 geïnvesteerd in een spray installatie van Animal Life plus om het stofprobleem en de luchtkwaliteit in de stal te verbeteren. - Foto's: Bert Jansen

Invloed op stof

Dat het wel effect heeft is, naast de geur in de stal, te merken aan het stof in de afdeling. Het stof op de voerleiding plakt al een beetje aan elkaar en stuift niet op als je het eraf veegt. De ondernemers kunnen nu nog geen uitspraken doen of gebruik van het middel invloed heeft op de resultaten van de vleesvarkens. Hiervoor is het spraysysteem nog te kort in werking. De huidige groei ligt op 860 gram groei met een voerconversie van 2,31 per vleesvarken. Deze cijfers hebben echter nog betrekking op de eigen opgelegde varkens. De huidige vleesvarkens zijn aangekocht.

De installatie-unit staat in de centrale gang. Een keer per week vult Peter Verhees de voorraadbus van het spraymiddel met de bacteriën aan.
De installatie-unit staat in de centrale gang. Een keer per week vult Peter Verhees de voorraadbus van het spraymiddel met de bacteriën aan.

Aandacht op vleesvarkenshouderij

De gebroeders Verhees hadden voorheen een bijna gesloten varkensbedrijf met 450 zeugen, maar zijn inmiddels gestopt met de zeugentak en richten nu de aandacht op de vleesvarkenshouderij. De vleesvarkens worden sinds een paar maanden aangekocht bij het varkensconcept Frievar. De varkenshouders geven aan dat ze geen opvolger hebben, maar zelf nog wel met plezier varkens willen houden.

De bacteriën in de spray binden het stof in de stal, hierdoor klit het stof aan elkaar en blijft het op de hokafscheiding en voerleidingen liggen.
De bacteriën in de spray binden het stof in de stal, hierdoor klit het stof aan elkaar en blijft het op de hokafscheiding en voerleidingen liggen.

Liever investeren in bronmaatregel

Op de locatie van de vleesvarkens, waar alles er keurig verzorgd uitziet, zijn twee van de vier stallen voorzien van een chemische luchtwasser. Beide broers zijn niet blij met de oplossing van de luchtwassers. Het is een end-of-pipe oplossing en het voegt niets toe aan de luchtkwaliteit in de stal. Daarnaast is een centrale luchtafzuiging ook een aanjager bij brand, dat weten ze uit een recente ervaring in de buurt waar een biggenstal afbrandde.

Aanpak bij de bron

Stof dat vanuit de afdelingen in het afvoerkanaal komt is een aanjager van brand. Om dat te voorkomen, investeren de ondernemers liever in een aanpak bij de bron. Naast de benodigde investering in luchtwassers is er zwavelzuur op het bedrijf nodig, een nare stof om mee te werken. En een luchtwasser geeft hoge jaarlijkse kosten voor energie en afzet van spuiwater, en vraagt ook ook nog eens arbeidstijd voor onderhoud. Elke week is Peter vier tot vijf uur bezig om de pakketten in de luchtwasser schoon te maken. Stof is een groot probleem voor de werking van de luchtwasser; zonder schoonmaak slibben de pakketten helemaal dicht en dat gaat ten koste van de werking en verhoogt de energiekosten.

In de afdelingen waar de sprayinstallatie is geïnstalleerd wordt de oplossing als nevel verspreid door middel van spuitdoppen met een miniem gaatje.
In de afdelingen waar de sprayinstallatie is geïnstalleerd wordt de oplossing als nevel verspreid door middel van spuitdoppen met een miniem gaatje.

Milieueisen provincie Brabant

Ook al blijkt uit de analyse van slachtgegevens dat er maar weinig problemen met de longen van de vleesvarkens zijn, toch willen de broers een oplossing bij de bron. De broers zijn gecharmeerd over de verbetering van de luchtkwaliteit voor de varkens, een omgeving waar ze zelf ook prettiger kunnen werken. De dieren krijgen brijvoer, wat ook al minder stof veroorzaakt en in een van de andere stallen, die valt onder groen label, is een schuine wand gemonteerd in de putten. Maar dit is niet voldoende om aan de milieueisen van de provincie Brabant te voldoen, waardoor ze wellicht toch nog in een luchtwasser moeten investeren.

Door het verspreiden van oplossing blijft het stof als het ware plakken op de voerleidingen.
Door het verspreiden van oplossing blijft het stof als het ware plakken op de voerleidingen.

Duurzame RVS-leidingen

“Een erkenning van de spray op de Rav-lijst is voor ons geen vereiste voor de investering, maar zou een mooie bijkomstigheid zijn”, geven de varkenshouders aan, die als test in acht afdelingen het reinigingsspraysysteem geïnstalleerd hebben. Een unit met een doseercomputer, een pompje en opslagvaten staan in de centrale gang. De bacteriën die in de oplossing zitten, worden via een computer gemengd met water tot de juiste verhouding en dan naar de afdelingen gepompt via een roestvrijstalen leiding. Er is gekozen voor RVS-leidingen, omdat het duurzaam is en er blijft geen restmiddel in zitten.

Van de installatie-unit is naar de afdeling een roestvrijstalen leiding geïnstalleerd, waar in de afdeling elke 80 cm een spuitdop is gemonteerd.
Van de installatie-unit is naar de afdeling een roestvrijstalen leiding geïnstalleerd, waar in de afdeling elke 80 cm een spuitdop is gemonteerd.

Investeringen te overzien

In de afdeling zit elke 80 centimeter een nozzle waar de spray tot negen keer per dag gesproeid wordt. De investeringskosten zijn nog te overzien en liggen, als de installatie voor alle zesduizend vleesvarkens geïnstalleerd wordt, op ongeveer € 5 per vleesvarken. Daarnaast zijn er nog de kosten voor de spray, die ongeveer € 2 per vleesvarken zijn. “Als de groei met 10 tot 15 gram omhoog gaat, heb je de kosten van de spray door minder voerverbruik alweer terugverdiend”, aldus Verhees.

Of registreer je om te kunnen reageren.