Varkenshouderij

Achtergrond

Vleesvarkensmarkt blijft stabiel

Het weer is gunstig en de groei zit er op de meeste vleesvarkensbedrijven goed in.

Door de gunstige vooruitzichten is er ook bij de hoge biggenprijzen van 4 maanden geleden nog volop opgelegd. Daardoor is het aanbod van slachtrijpe varkens momenteel ruim voldoende om de vraag te dekken. Sommige handelaren merken dat niet alle varkens geplaatst kunnen worden. Er schuiven dieren door naar de volgende week. Dat zijn er deze week wel minder dan afgelopen week, maar nog altijd is er alles behalve krapte. Daarbij zitten de Duitse slachterijen deze week nog een dag dicht vanwege een feestdag, waardoor er ook minder dieren de grens over gaan.

Markt herstelt zich flauwer

Normaal loopt de vleeshandel in september en oktober goed. Na de vakanties vindt er herbevoorrading plaats en trekt de markt aan. Slachterijen merkten dat deze ontwikkeling Europees gezien vorig jaar al minder sterk aanwezig was. En dit jaar herstelt de markt nog veel flauwer na de zomer.

Tweestrijd

Dat zorgt voor tweestrijd onder de Duitse slachterijen. De kleine en middelgrote slachterijen die de retail in eigen land voorzien, zetten flinke druk om de prijs te verlagen. Die druk neemt week op week ook toe. De grote industriële Duitse slachterijen willen van verlaging echter niets weten. Dat geeft een verkeerd signaal naar de inkopers in China en schaadt hun onderhandelingspositie. Ook deze week blijft dat laatste argument, waarschijnlijk met steun van de producentenkant, krachtiger dan de prijsdruk. De toonaangevende Duitse noteringen blijven opnieuw onveranderd op € 1,85 per kilo geslacht gewicht.

Ook de prijzen in ons land zijn niet anders dan voorgaande weken. De DCA Beursprijs 2.0 blijft op € 1,76 ex btw en Vion houdt de € 1,93 per kilo (€ 1,771 ex btw) op de borden.

Dat de prijzen ondanks het stijgende aanbod op peil blijven is dus vooral te danken aan de enorme vraag naar varkensvlees uit Azië. En op de Chinese markt krijgen Europese aanbieders steeds meer concurrentie van de Amerikaanse exporteurs. Persbureau Bloomberg meldt dat Chinese en Amerikaanse onderhandelaars dicht bij overeenstemming zijn voor het leveren van grote hoeveelheden varkensvlees. Het definitieve volume moet nog bepaald worden, maar er wordt volgens Bloomberg gesproken over 100.000 ton. Dat is 5 keer zoveel dan de Amerikanen in juli dit jaar naar China verscheepten.

Het is echter nog een druppel op te gloeiende plaat ten opzichte van de behoefte uit China. Volgens Bloomberg is 40% van de Chinese varkensstapel geruimd vanwege AVP en heeft vice-premier Hu Chunhua gewaarschuwd voor een zeer moeilijk eerste halfjaar van 2020. Het tekort dat China dit jaar aan varkensvlees heeft wordt geschat op 10 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton meer dan de jaarlijkse wereldhandel van 8 miljoen ton.

Europese exporteurs denken dan ook absoluut niet aan prijsverlagingen. Het te vullen gat is heel groot en China zal zich moeten indekken. Als het in Europa rustig blijft qua dierziekten, zijn de vooruitzichten volgens exporteurs zeer gunstig.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.