Varkenshouderij

Achtergrond

Verborgen rendement varkenshouderij benutten

Varkenshouder Theo Rovers wil varkenshouders en slachterijen zekerheid bieden door vraag en aanbod bij elkaar te brengen op het digitale platform Onlinepigtrade.

Of het nu gaat om koppels biggen, slachtbiggen, slachtzeugen of vleesvarkens – op het platform van Theo Rovers zijn alle dierstromen te plaatsen. Onlangs vond de officiële ingebruikname plaats.

Theo Rovers (49) is varkenshouder in Boekel en initiatiefnemer tot het handelsplatform Onlinepigtrade. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Theo Rovers (49) is varkenshouder in Boekel en initiatiefnemer tot het handelsplatform Onlinepigtrade. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Waarom lanceert u nu een platform om varkens op te verhandelen?

“De boycot door Rusland van Europees vlees in 2014 trof mij als startende varkenshouder zwaar. Toen het rendement na die zware beginjaren verbeterde, ben ik gaan nadenken over oplossingen voor een aantal problemen die de continuïteit van de varkenssector bedreigen. Daar komt het idee voor Onlinepigtrade vandaan. Samen met een ICT-bedrijf uit de omgeving heb ik het platform gebouwd. In een pilotfase van driekwart jaar bleek dat het werkt, en dat er zeker interesse voor is. Daarom rollen we het landelijk uit.”

Hoe werkt het?

“We willen alle partijen met vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dat kan op twee manieren. Deelnemers kunnen advertenties plaatsen waarin zij koppels aanbieden of vragen. Een ander kan daarop reageren. Zo komen aanbieder en koper uiteindelijk bij elkaar, en kunnen zij de transactie sluiten. De verdere afhandeling vindt buiten het platform om plaats. Een andere optie is rechtstreekse plaatsing vanuit de varkenshouderij of de slachterij. Daarin worden specifieke kenmerken vermeld. Daar wordt een zogenoemde ‘Onlinepigtrade-prijs’ aan verbonden, waar slachterijen toeslagen voor diersoorten en certificeringen aan kunnen toevoegen.”

Dat is eigenlijk het werk dat een varkenshandelaar ook doet; vraag en aanbod bij elkaar brengen. Ziet de handel u als een concurrent?

“Handelaren hebben eveneens toegang tot ons platform. Ook voor hen zijn we van meerwaarde. Zij kunnen hun dieren eenvoudig in een groter gebied wegzetten.”

Hoe groot is het platform?

“Het is nu nog niet heel groot. Maar de lancering 19 september gaf wel een boost. Het begint nu echt te lopen.”

Dat is nog niet heel concreet. Hoe groot wilt u worden?

“We zijn tevreden wanneer 60% van de Nederlandse varkenshouders een of meerdere keren per week ons platform bezoekt.”

Wat kost het en wat levert het de varkenshouder op?

“We willen 100% onafhankelijk zijn. Daarom werken we met een abonnementsstructuur. Daarbij onderscheiden we drie tariefgroepen. Varkenshouders betalen € 37,50 per kwartaal voor toegang tot ons platform. Handelaren € 150 en slachterijen betalen € 1.250 per kwartaal. We gebruiken dit abonnementsgeld om ons platform door te ontwikkelen. Onze toegevoegde waarde is dat een varkenshouder, maar ook een handelaar of een slachterij, zonder veel zoekwerk op het juiste moment een deal kan sluiten.”

De NVV heeft in 2012 ook iets dergelijks geprobeerd en dat kwam toen niet van de grond. Waarom zal het nu wel lukken?

“Er is behoefte aan. We bieden niet alleen oplossingen voor de korte, maar ook langere termijn. De varkenshouder kan bij ons immers kiezen uit meerdere afnemers en hun prijzen vergelijken. Als we zien waar partijen die in de pilotfase meededen tegenaan lopen, en hoe enthousiast ze zijn, dan heb ik er het volste vertrouwen in. We willen ervoor zorgen dat het rendementsverlies bij varkenshouders, slachterijen en handelaren zo klein mogelijk blijft. Zo hopen wij van toegevoegde waarde te zijn voor elke schakel in de keten. En als iedere schakel in de varkensketen er profijt van heeft, dan wordt uiteindelijk de hele keten daar sterker van.”

Of registreer je om te kunnen reageren.